Cégalapítás történt és elrontották az adószámunkat. Véletlenül áfa mentes cégként lett beadva. Tehát az adószámban a -2- helyett -1- van. A könyvelő szerint januárig nem tudjuk megváltoztatni az adószámot. Igaz ez?
Ha az alanyi mentesség éves összegének időarányos részét (bevétel tekintetében) év közben átléped, akkor a következő naptól kezdve már köteles vagy az ÁFA-körbe bejelentkezni,és attól kezdve áfás-számlákat kibocsátani, és attól kezdve jogod van (lesz) a kifizetett számlákban szereplő áfa összegét a befizetendőből levonni.
Értsd: ha az alanyi mentesség határa éves szintem 5,0 miilió Ft bevétel, és te az első félévben = jun. 30-ig kiszámlázol 2.500.001.- Ft-ot, (1.- Ft-tal több, mint az időarányos fele), akkor már júl. 1-től köteles vagy bejelentkezni áfásnak.
Vigyázni kell: az áfa tv. azt mondja, hogy ilyen esetben az a bevétel, amivel átlépted a mentesség határát, teljes egészében áfa-kötelessé válik.
Az említett extrém példa esetében ezért oda kell figyelni, hogy pl. 2.500.000.- Ft legyen alanyi mentesként kiszámlázva, vagy max. 2.490.000.- Ft, és a különbözet (1.- Ft vagy 10.001.- Ft) fog áfa-befizetési kötelezettség alá esni. !!!
Beszéld át ezt a variációt a könyvelőddel! Én könyvelői prakszisom alatt jónéhányszor megcsináltam 1-1 ügyféllel, ha valami miatt szüksége volt, hogy áfás legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!