Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi a könyvelő hatóköre,...

Mi a könyvelő hatóköre, feladata egy vállalkozás indításánál?

Figyelt kérdés
Tehát ha nyitni szeretne valaki pl. egy webshopot, a könyvelőnek kell utánajárni mindennek, vagy a vállalkozónak? Tudnia kell-e pl a könyvelőnek, hogy milyen adózás vonatkozik a külföldről behozott termékre, milyen számlát kell adni, stb?
2012. jún. 25. 08:46
 1/5 anonim ***** válasza:
Igen, az adózásban, számlázásban otthon kell lennie a könyvelőnek. A cégalapításhoz szükséges dokumentumokat viszont a vállalkozónak kell elintézni, max. a könyvelő mondja meg, hogy hova menjen, mit kell csinálni. De egy céges jogász sem árt.
2012. jún. 25. 09:27
 2/5 anonim ***** válasza:

A könyvelő, a könyvelésben, adózásban, (adóbevallásokban) és járulékfizetésekben kell, hogy járatos legyen.

Az összes egyéb, az adott tevékenység végzésére vonatkozó, u.n. szakhatósági előírások, követelmények ismerete és betartása a vállalkozó feladata.

2012. jún. 25. 10:21
 3/5 anonim ***** válasza:
68%
Bírom ezt... Mindent a könyvelők nyakába akarnak varrni... Valóbab a tevékenység jellegéből eredő szabályozás betartása és ismerete nem lehet könyvelői feladat.... Ennek ellenére én könyvelőként tájékoztatom az ügyfelet az őt érintő tudomásomra jutott dolgokról de az nem lehet teljes körű...
2012. jún. 25. 10:49
 4/5 anonim ***** válasza:
68%

Hát ez az, kedves könyvelőtárs!

Ha a könyvelő dolga lenne utánajárni, hogy milyen szakhatósági előírásokat kell betartania munkája során egy kőművesnek, egy szabó-varró kisiparosnak, egy állat-orvosnak (én pl. könyveltem orvosoknak is), vagy a vagyonőrökre stb.

Minimum minden vállalkozó járjon utána, hogy e tekintetben mihez kell magát tartania, a könyvelő pedig majd kézben tartja a papírmunkát: könyvelés, adózás, bevallások, befizetések stb.

De nagyon sokan hiszik azt, hogy majd mindent a könyvelő, miközben a könyvelési díjat legszívesebben megspórolnák.

Tisztelet a kivételnek.

2012. jún. 25. 11:11
 5/5 anonim ***** válasza:
Mélyen egyetértek. És mikor kimondod hogy ennyi a díj, a kövi kérdés: nem lehetne csökkenteni? :S Katasztrófa szerintem tehát hangsúlyozom én is a könyvelő hatóköre (fura megfogalmazás)a könyvelés és adózás. De semmiképpen sem a tevékenység specifikus adminisztráció. Sőt az adótörvényekből adódó kötelezettségek egy része se végezhető el könyvelő által...
2012. jún. 25. 12:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!