Milyen bizonylatokat kell kiállítanom az alábbi esetben? Bevételi, kiadási illetve miről kell készpénzes számlát?
A kolléganőm kell helyettesítenem és a házipénztárat kezelnem amíg nem jön.Segítséget kérnék ezügyben.HA valaki előleget vett föl a pénztárból korábban tegyük fel 40eft-ot majd jön és hoz számlát kevesebb összegről 1 eset: pl: 30eft-ról akkor nekem ki kell állítanom 10 e ről bevételi pénztárbizonylatot és be kell fizesse a kasszába.A számlákat meg elvenni tőle.
2.eset: Jön az illető és hoz számlákat 60e ft.ról például többről mint amit felvett.Ilyenkor nekem ki kell állítanom kiadási pénztárbizonylatot a 20e ft-ról és azt neki kifizetni és számlát kell neki adnom a 20 ezerről?A különbözetről kell neki kiállítanom a készpénzes számlát?
Ha egy dolgozó elszámolásra kiadott összeget vett fel (elszámolsi előleg a költségeire, kiadásaira) 40 ezer forintot, akkor az már korábban szerepel a pénztár kiadási bizonylatán. Amikor elszámol vele, akkor ezt az összeget (40 ezer forintot) bevételezed egy bevételi pénztárbizonylaton, majd a költségszámlák összegét egy kiadási pénztárbizonylaton írod ki. Ténylegesen viszont a kiadott és a megnyújtott költségszámlák különbözetét adod ki, vagy adott esetben kéred vissza Tőle (Attól függ, hogy nagyobb összegű-e a kiadása, mint amennyit kapott előre, vagy kisebb összegű-e).
Ez egy könyveléstechnikai eljárás, és csak "virtuálisan" kerül vissza a dolgozónak előzőleg kiadott összeg a pénztárba. Így a kiadott összeg és a visszavett összeg ugyanaz, ezáltal kinullázódik, majd a számlák összege kerül be a pénztárba, mint tényleges kiadás.
Így kell csinálni, különben nem fog stimmelni sem a pénztárad, sem a főkönyvi könyvelés.
Más kiállítandó dolgod nincs, sem számla, sem semmi.
05. 17-én kiadási pénztárbizonylat 40 ezer Ft
05. 31-én jön a dolgozó elszámolni: bevételi pénztárbizonylat 40 ezer forintról
05. 31-én kiadási pénztárbizonylat a ténylegesen benyújtott számlák összegéről összesítve pld. 42.600 Ft.
A dolgozó részére tehát még a pénztárból kifizetsz 2.600 Ft-ot.
05. 17-én dolgozó kapott elszámolásra 40 ezer Ft-ot kiadási pénztárbizonylaton
05. 31-én elszámol vele, hozza a számláit 36.400 Ft-ról.
05. 31-én bevételi pénztárbizonylat 40 ezer forintról, majd kiadási pénztárbizonylat a számlák összegéről: 36.400 Ft-ról.
Ténylegesen a dolgozó visszaadja a kezedbe (pénztárba) a 3.600 Ft-ot.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!