Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Betegség utáni adókedvezmény...

Betegség utáni adókedvezmény igénylése?

Figyelt kérdés

Tavaly könyvelő csinálta de azt mondta én is megtudom csinálni idén már magamnak. Az lenne a kérdésem hogy ha megnyitom az eSZJA tervezetet ott nekem kell kiszámolni a visszajáró összeget vagy automatikusan kiszámolja ha beriom a betegségem kódját?

Igazából csak attól félek, hogy véletlenül nagyobb összeget igényelek vissza mint amire jogosult lennék és nem szeretnék problémát ebből. Korábban adtam már be bevallást ügyfélkapun csak akkor még nem állt fent ez a betegség. Most még nem néztem meg pontosan a tervezetet nem akarok addig nekiállni amíg nem vagyok biztos a dolgomban.

tegnap 19:22
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Szia, nem tudsz nagyobb összeget beírni, mint ami az éves maximum. Súlyos fogyatékossági személyi kedvezményre gondolsz, ugye? Ez a hivatalos neve.

Mivel tavaly is megcsinálta a könyvelőd 2023-ra, gondolom azóta is folyamatosan fennáll a betegséged, azaz 2024-re teljes évre igényeled, összesen 160.020 Ft lesz majd, amit kézhez kapsz.

Nem kell beírnod a betegséged kódját. Beírod a maximum összeget, eleve ott lesz, mutatja a rendszer, mennyi a maximum, te csak begépeled, és visszakapsz 160.020 forintot.

Ezen kívül otthon tartod az orvosi igazolást, hogy te erre jogosult vagy, ha kapnál bármikor egy NAV ellenőrzést. De az adóbevallásban nem kell megadni a betegség részleteit.

Szóval beírod a maximum összeget, pár kattintás. Lehetetlen elrontani, a rendszernek van egy ellenőrző funkciója, nem engedi beadni, ha rosszul töltötted ki.

Ezen kívül meg kell adnod a számlaszámod, ahova elutalhatják.

Itt egy link, hogy néz ki a kitöltés, én is mindig ez alapján töltöm. Az összeggel ne foglalkozz, mert az 2023-as, az még nincs aktualizálva!

[link]

tegnap 22:23
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Nem a betegség kódját kell beírni, hanem a személyi kedvezmény összegét. A felületen ki fogja írni a havi összeget, azt kell felszorozni a hónapok számával, ahányban fennállt a betegség. Ha egész évben, akkor 12-vel. Nem igazán lehet elrontani, szájbarágós a leírás hozzá.
tegnap 22:27
 3/3 anonim ***** válasza:

*maximumnak a minimálbér harmadát kell beleírni, teljes évre *12 = összesen 1 066 800, na ebből te kézhez kapsz 15%-t, azaz 160.020 forintot. Ugye adóalapot csökkentő kedvezmény.

De mindent írni fog a rendszer, ne aggódj.

tegnap 22:28

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!