Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Magánszemélyre vonatkozik...

Magánszemélyre vonatkozik maximum bírság, ha elmulsztja az adózást?

Figyelt kérdés

7 éve foglalkozom befektetésekkel, de nagyon szerencsétlen vagyok, bármihez nyúlok.

Foglalkozom forexxel, kriptoval, részvényekkel.

Nem a biztonságosabbnak számító dolgokba tettem pénzt, hanem mindig a friss, vagy újnak számító dolgokba, ahol nagy a rizikó, de ha beindul, esetleg 100-1000x-es szorzó is lehet rajta.

A könyvelőm megkért, hogy számoljam össze, ha lesz időm, mennyi kiadásom volt eddig, és ledöbbentem sajnos.

A 7 évem alatt, ha a minden mostani lebegő nyereséget is beleszámítom, 14 millió ft mínusz.

Csak hogy szemléltetni tudjam, mekkora összeg ez nekem:

Az évi keresetem kb 5 millió ft (volt korábban pár erősebb évem, de most ennyi), amiből nagyon erős spórolással tud megmaradni évente max 2 millió ft, de inkább 1-1,5m. A megtakarításom 80%-át 1-2 havonta befektetem, 20%-a pedig devizában áll.

Jelenleg a teljes megtakarításom, tartalékom nincs 1 millió ft, és van mellette 7 millió ft diákhitel is.

A tanulmányaim felénél tartok, nem tudom, hogy be fogom-e fejezni vagy sem…

Sikerült belenyúlnom végre 2 területen is olyan dologba, amiből pénzt tudok kivenni, jelenleg olyan 2,2 millió környékén.

Most tudtam meg, hogy a veszteségeket is mindig be kellett volna jelenteni, de ezt sosem tettem meg.

A könyvelőm szerint, csak a 2024-ben befizetett költségeket tudjuk levonni, és mivel külföldről érkezik a jövedelem, szja és szocho köteles is a bevételem, ami vagy 28%.

Egyszerűen azt érzem, hogy ez egy rablás és unfair… 16 milliót fizettem be 7 év alatt aminek a kockázatát 100%-ban én viseltem. Most végre van bevételem, és adjam oda az államnak a harmadát?

Úgy hogy nagyon nagy mínuszban vagyok még így is?

Elkezdtem utána olvasgatni, hogy mi van akkor, ha esetleg nem jelzem a bevételt, ami a magyar számlámra fog érkezni, illetve egy rész revolutra, és van ahol azt írták, hogy a max bírság 500 ezer ft lehet.

Ha ez igaz esetleg, akkor mit jelent pontosan? Minden elmulasztott költséget be kell fizetni, plusz 500 ezer ft? Vagy minden együtt max 500?

Vagy nincs ilyen?

A jelenlegi kiutalásom külföldi cégtől fog érkezni, mint egy “fizetés” valószínű, hogy 2-3 részletben.

Ha minden jól megy, akkor esetleg rendszeres is lehet egy darabig, és 1-5 ezer dollár közötti kifizetéseket várok 3 hetente nagyjából.

Mi lehet a legrosszabb, ha nem adózok a jövedelmem után?

Amint elérem a veszteségeim nullázását, és elkezdek profitos lenni, jogosnak tartanám az adózást teljes mértékben.

ma 04:56
 1/3 anonim ***** válasza:
5 évre visszamenőleg be tudsz adni önelkenőrzést
ma 05:06
 2/3 A kérdező kommentje:
Csak egy évre visszamenőleg lehet a könyvelőm szerint.
ma 05:23
 3/3 anonim ***** válasza:

Könyvelőt meneszteni ->

5 évre visszamenőleg lehet önellenőrzést benyújtani. Ez már vagy ezer éve így van. Mint ahogy 5 évre visszamenőleg kaphatsz ellenőrzést a NAV-tól.

A bírságot ne keverd össze azzal, hogy elmulasztottad a bevallásodban feltüntetni azt, amit kellett volna (bevétel/jövedelem eltitkolás). Továbbá kapcsolódik még hozzá késedelmi pótlék.

Ha mindezt a NAV fedezi fel, akkor baj van. Ha még előttük te magad önellenőrzöd, akkor a bírság részével nem kell számolnod, viszont a be nem fizetett adóval (már ha van), valamint a késedelmi pótlékkal igen.

ma 05:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!