Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A ma megszavazott adótörvény...

A ma megszavazott adótörvény mikortól lesz hatályos?

Figyelt kérdés
Teljes a káosz nálam! Most akkor nem január elsejétől módosulnak az SZJA-t érintő változások, sávemelés, stb?
2009. jún. 29. 18:19
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
2010-től lépnek hatályba! az üdülési étkezi csekk, meg a házadó, szja, meg adósávok is jövő évtől :)
2009. jún. 29. 18:31
 2/19 anonim ***** válasza:

én is úgy értelmeztem, h jövőre. Itt egy összefoglaló cikk:

[link]

2009. jún. 29. 18:35
 3/19 A kérdező kommentje:
Pont ez a cikk volt, ami megtántorított! Akkor mi az, hogy 2009 I. illetve II. félévében hogy alakul a netto bér? Ezt akkor hogy kell érteni? Akkor július 1-től a bért érintő változás mi lesz????? Köszi egyébként a választ.
2009. jún. 29. 19:58
 4/19 anonim ***** válasza:

Szia!

Tegnap jött a postaládánkba egy kiadvány (Adókalauz), abban az van, hogy a www.penzugyminiszterium.hu honlapon van egy jövedelemkalkulátor, ami kiszámolja, hogy adott bruttó fizetéssel mi változik.

Itt is van:

[link]

2009. jún. 30. 08:48
 5/19 A kérdező kommentje:
Köszi, aranyos vagy, ezt is megnéztem már. De még mindig nem értem, hogy a 2009 I. és II. féléve miben más? Vagy az egyéb hozzájárulások már most változnak?
2009. jún. 30. 09:04
 6/19 anonim ***** válasza:

A parlament honlapján csak a törvényjavaslatot találtam, a végleges szavazásra bocsátott iratot nem.

[link]

Az 59. oldalon vannak, hogy a törvénymódosítás melyik pontja mikor lép életbe. E szerint 2009. szept. 1.-én, 2009. dec. 31., 2010. jan. 1. és "az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő

második hónap első napján lép hatályba".

Hogy ez mennyiben módosult? Passz.

2009. jún. 30. 10:03
 7/19 anonim ***** válasza:
értem, hogy mit nem értesz, de erre sajna nem tudom a választ. Én is néztem, hogy most a köv. félévben mitől nőnek átlagosan pár ezer ft-tal a bérek, de nem találtam infót. A nagy változás viszont januártól lesz.
2009. jún. 30. 11:48
 8/19 anonim ***** válasza:
A magasabb kulcs 36 %-os sávhatárát emelték meg visszamenőlegesen január 1-től, de ezt a törvényt nem most, hanem már korábban szavazták meg. 1.700.000 Ft-ról 1.900.000 Ft-ra emelik. Igy sokaknak a fizetése egy része az alacsonyabb sávba fog esni. Persze aki eddig is 18 %-osba tartozott, azt nem érinti a változás. Jövőre ez a sávhatár 5.000.000 Ft lesz, de alacsonyabb lesz a %, és lesz szuperbruttósítás, 2011-ben pedig 15 millió.
2009. jún. 30. 13:10
 9/19 A kérdező kommentje:
Na, ez a visszamenőleges dolog kimaradt, legalábbis az én olvasatomban. Nem mintha teljesen tisztán látnék, de így már okés. Hogy jövőre hogy csináljuk meg az adóbevallást??... A másik homályos pont a szuperbruttósítás!!! Nálatok ez megvan?
2009. jún. 30. 17:18
 10/19 anonim ***** válasza:
A szuperbruttósítás azt jelenti, hogy a bruttó béredhez hozzáadják a munkáltató által fizetendő járulékokat, és ez után kell majd fizetni az SZJA-t. A járulékokról nem írtak. A 2009. I. félévben túlvont SZJA különbözetet julius havi bérrel egyidőben kell lerendezni, visszaadni a dolgozónak. Egyénenként ez is változó összeg lehet. Alacsony keresetűeknél semmi, aki épphogy átlépte a sávhatárt annak valamennyi kevés, akinek magasabb a keresete annak havonta 3000 azaz 18000 Ft jár vissza.
2009. júl. 1. 12:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!