Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mennyi adót és járulékot kell...

Mennyi adót és járulékot kell fizetnie egy vállalkozónak a 4 órára (54 e Ft-tal) bejelentett dolgozója után?

Figyelt kérdés
Jelenleg 4 órában be vagyok jelentve, főnököm közölte, hogy sok a járulék a bér után és jövő hónaptól járjak dolgozni, de nem jelent be? Ezt a pénzt én soha nem láttam, mivel naponta zsebből fizet. Érdemes lenne neki felajánlani, hogy kifizetem a járulékot csak maradjak bejelentve?
2012. máj. 22. 09:56
 1/2 anonim ***** válasza:

bruttó 54e Ft esetében 70e a full pénz amit a munkáltató kiperkál.

ebből te kapsz kézhez 35e Ft-ot kb.

[link]

2012. máj. 22. 10:15
 2/2 anonim ***** válasza:

A járulékot mindig a bruttó bérhez kell "igazítani". Ha nem öregségi nyugdíjas a dolgozó, akkor a bruttó bér után a munkáltatónak 27 % szociális hozzájárulási adót kell fizetnie, valamint 1,5 % szakképzési hozzájárulást.

Tehát egy 54 ezer forintos bruttó bér után 14.580,- + 810,- munkáltatói közterhet.

A dolgozó nettó bére pedig úgy jön ki, hogy a bruttóból levonja a következő járulékokat, valamint a 16 % személyi jövedelemadó előleget. A személyi jövedelemadó előleget azért nem lehet konkrétan meghatározni, mert minden dolgozónál más-és más összeg lehet ugyanarra a bruttó bérre, attól függ, hogy jár-e neki, és év közben kéri-e a családi kedvezményt utána, vagy van más figyelembe vehető kedvezménye az adózásnál.

10 % nyugdíjjárulék

4 % természetbeni egészségbiztosítási járulék

3 % pénzbeli egészségbiztosítási járulék

1,5 % munkaerő-piaci járulék

valamint a fent említett személyi jövedelemadó előlege.

Ha ezeket levonja a bruttó bérből, akkor jön ki, hogy a dolgozónak mennyi lesz a nettó bére.

A munkáltatónak tehát ki kell termelnie egyszer a bruttó bért, valamint a munkáltatói közteher összegét.

2012. máj. 22. 10:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!