Ha egyéni vállalkozónál dolgozom bejelentett jogviszonyban, honnan tudom ellenőrizni, hogy fizeti-e az adóelőleget a részemre ha én azzal megbíztam?
Menj be az adóhivatalba és ellenőriztesd le!...
Ha bizalmatlan vagy, akkor érdemes a nyugdíjjárulék- és az egészségbiztosítást is ellenőriztetni...
Azt a megjegyzést nem értem, hogy "én azzal megbíztam".
Az adóelőleg levonása a munkabérből és elutalása az adóhatóság részére nem megbízás kérdése, hanem a munkáltató (ez esetben az egyéni vállalkozó) kötelessége.
Tehát nincs olyan, hogy "nem akarom".
A munkabérből levont adóelőlegnek szerepelnie kell egy elszámolási bizonylaton (fizetési papír, bérpapír). Ha rajta van, akkor azt levonta a fizetésedből. Az pedig Téged már nem érint, hogy el is utalta-e az adóhatóság felé. Ha nem utalta el, akkor sem követelheti rajtad az adóhivatal. Úgy van nyilvántartva a havi bevallások alapján, mintha az adófolyószámládra befizette volna.
Azt pedig, hogy ténylegesen megfizette-e Te úgysem tudod leellenőrizni, ugyanis a munkáltató folyószámlájáról nem ad az adóhatóság felvilágosítást, csak a sajátodról, azon pedig szerepelni fog a levont adóelőleg, mint teljesített kötelezettség.
Ez elég gyanús párosítás: ha kézbe kapod, és bérpapír sincs, az átvételt sem kell aláírni....
Ha van ügyfélkapud ott is le lehet kérdezni a foglalkoztatási jogviszonyt. Ha nincs,akkor adóhatósági ügyfélszolgálaton, konkrétan a szóban forgó munkáltató ad-e bevallást rólad rendszeresen mint munkavállalóról, fizeti-e a járulékokat.
Ezek után biztosan be vagy jelentve?
Ha igen, akkor mahinálnak a béreddel. Lehet, hogy hivatalosan több a béred, mint amennyit Neked odaadnak, és azért nem kapsz róla elszámolást, nehogy kiderüljön számodra.
Sok cég csinálta/csinálja azt, hogy ráírta a dolgozók lapjára, hogy kapott étkezési utalványt, aztán soha nem kapták meg, a főnök felesége vásárolta azt el. És hasonlók. Ők sem láttak soha bérpapírt, sőt a munkáltató által elkészített adóbevallásukat sem, és nem is írtak alá semmit. Akkor vajon ki írta alá helyettük éveken keresztül? Jó mi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!