Adóbevallás most ez hogy is van?
2011 decemberében szültem!
Élettársamnnál nem igényelték a vissza a 12 hetes magzattól járó családi adókedvedvezményt! Én ezt az összeget visszaigényelhetem-e ha táppénzen voltam?! Illetve hogy a táppénzes papíron feltüntettet adójóváírásra én jogosult vagyok-e?
Élettárs esetén év közben nem lehet igénybe venni a családi kedvezményt, csak házastárs esetén. Tehát joggal nem kapta meg. Viszont év végén az adóbevallásban kérheti Ő is, ha Te nem tudod igénybe venni valami oknál fogva, de csak akkor, és azokra a hónapokra, amelyekre nem kaptál a baba után egyedülállóknak járó magasabb összegű családi pótlékot. Ugye ez 2011. évben a december hónapot jelenti csak.
A táppénz adóköteles jövedelem, és bérjellegű juttatásnak minősül, tehát van rá mód, hogy családi kedvezményt vegyél utána igénybe, és adójóváírásra is jogosít az az időszak, amely alatt táppénz kaptál.
Ha az adóalapod nagyon alacsony lenne ahhoz, hogy teljes mértékben igénybe tudd venni a baba után a terhesség 91. napjától járó családi kedvezményt, akkor nyugodtan megoszthatod azt az élettársaddal is, ha az nektek kedvezőbb.
Hangsúlyozom, ennek feltétele, hogy ne kapjál a baba után egyedülállóknak járó magasabb összegű családi pótlékot. Ha ez nem volt, akkor az élettársad is nyugodtan igénybe veheti helyetted akár az egész családi kedvezményt is az adóbevallásban.
Az persze nekem egyértelmű, hogy abban az időszakban - ha már élettársak vagytok - a lakcímetek is ugyanaz volt, és nem különböző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!