Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Örökölt ingatlan eladása?...

Örökölt ingatlan eladása? 2011 szja.

Figyelt kérdés
2007-ben örököltem egy kisebb vidéki családi házat. A felértékelt (hagyatéki leltár)4 m érték után megfizettem az illetéket. 2011-ben (sajnos) el kellett adnom az ingatlant 3,2 m fizettek érte. Mivel az eladási ár kevesebb volt, mint 4 m, így jövedelmem vagy bevételem nem keletkezett. Jól gondolom, hogy nem kell adót fizetnem és nem is kell ezt a tényt a bevallásban szerepeltetnem? Megerősítést kérek, vagy minden útbaigazító helyesbítést megköszönök!
2012. máj. 16. 17:34
 1/4 anonim ***** válasza:

Igen, jól gondolod.

"Mivel az eladási ár kevesebb volt, mint 4 m, így jövedelmem vagy bevételem nem keletkezett. "

Pontosítsunk. 3,2 millió BEVÉTELED keletkezett, amivel szemben 4 millió KÖLTSÉGET érvényesíthetsz, ezzel pedig a JÖVEDELEM nulla.

De a lényeg, hogy ilyenkor egyáltalán nem is kell szerepeltetni az adóbevalláson.

Egyébként a bevallás tájékoztatója is leírja mindezt.

2012. máj. 16. 18:33
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Igen a bevétel ill. a jövedelem külön definiálható erre nem figyeltem. A NAV-nál meg két eltérő tájékoztatást kaptam, bár az egyik igaznak bizonyult. :)
2012. máj. 16. 19:14
 3/4 anonim ***** válasza:

Igen, jól gondolod. Nem tudom, hogy az adóhivatal hogyan mondhatott mást.

Mivel a bevételed (3,2 millió) kevesebb, mint a belőle levonható költséged (4 millió megszerzéskori érték a hagyatéki leltár szerint), ezért mínuszba menne át a belőle kiszámított jövedelem, ez egyenlő a nullával.

Tehát nem keletkezett belőle adóköteles jövedelmed, ezért bevallani sem kell, nemhogy fizetni utána személyi jövedelemadót.

2012. máj. 17. 09:17
 4/4 A kérdező kommentje:

Telefonos megkeresésemre az ügyintéző úgy tájékoztatott, hogy mivel nem telt le az 5 év így a bevallásban szerepeltetni kell, de nem lesz neki adóvonzata. Az ügyfélszolgálaton pedig úgy nyilatkoztak, hogy ebben az esetben (indok az amit ti is leírtatok) még a bevallásba sem kell beírni, mivel negatív a számadatom.

Köszönöm szépen a hozzászólást.

2012. máj. 17. 17:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!