Segítene valaki az adóbevallásomban, nem értek valamit?
Munkaviszonyból származott jövedelmem 511.143.- Ft, más bérjövedelmem 173.502.- Ft, volt, valamint más nem önálló tevékenységből származó jövedelmem 119.196.- Ft.
Az adójóváírásom 12 hónapra 139.120.- Ft, levont adóelőleg 43.385.- Ft. Így ha megcsinálom az adóbellásom, akkor visszaigényelhető adó 19.164.- Ft keletkezik.
A tavalyi évben alkalmi munkát is vállaltam, ha ezt beírom az adóbevallásom első sorába az a) oszlopba 243.200.- Ft,-ot, akkor viszont a program szerint vissza kell fizetnem 24.174.- Ft-ot.
Nem értem, ha az alkalmi munka adómentes, akkor miért keletkezik ilyen sok visszafizetendő adóm? Meg tudná ezt valaki magyarázni nekem?
Az alkalmi munka mitől adómentes?
Egyébként,-szerintem- a 7.sorba kellene írni az alkalmi munka bevételét, és ott 10% költséget is elszámolhatsz.
Az alkalmi munka nem adómentes.
Azt sem ajánlom, hogy kihagyd a bevallásból, mert a kifizető azt is lejelentette a NAVnak.
Elvileg az alkalmi munkabér kifizetőjétől is kellett, hogy kapjál igazolást. Azon szerepelnie kell, hogy vont-e adót vagy sem. Ha vont, akkor azt szerepeltetni kell -azt hiszem az 55. sorban.
Ha nem vont, azt csak tőle kérdezheted!
Azért nem vont adóelőleget az alkalmiból, mert abból sem adóelőleget, sem járulékokat nem kell vonnia (még most sem, amikor már nincs adójóváírás)
Olyan igazolást sem kell róla kiadni, mint a munkaviszonyos jövedelmekről.
Az alkalmi munkaviszonyban kifizetett bérről másfajta igazolást kell kapnod (a kifizetéskor), abban nincs 55. sor sem. Összesített igazolást sem kell adnia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!