Ha 2011-ben nyilatkozat alapján nem érvényesítettam a családi adókedvezményt, hogy tudom most kérni a 1153-ason?
Kérni úgy tudod, hogy a bevallás 16. sorának "d" oszlopába beírod azt az összeget, ami jár családi kedvezményként, vagy amit abból igénybe akarsz venni.
Ez egy gyermek után havonta 62.500,- Ft adóalapot csökkentő kedvezmény. Tehát egy évben 750.000,- Ft, akkor, ha az év minden hónapjában jogosult vagy rá.
Jogosultság már a terhesség 91. napjától megnyílik. Amelyik hónapra az esett, abban a hónapban már jár a családi kedvezmény.
A családi kedvezményt az adóalap mértékéig tudod csak figyelembe venni (15. sor "d" oszlop) , még akkor is, ha több járna.
Köszönöm. a 15. sor d oszlopa 1.100.000 Ft. (Tavaly fele idő alatt tgyás, fele idő alatt gyes után adózom.)
Az nem baj, ha nem látszik, hogy évközben nem vettem igénybe? Honnan fogják tudni, hogy nem 2x akarom igényelni?
A GYES nem adóköteles, tehát az után nem adózhattál. Maximum a GYED után. A kettő nem ugyanaz, mégis sokan összekeverik.
Ha a szuperbruttód (adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelmed) 1.100.000 Ft volt, akkor az egész évre járó családi kedvezményt igénybe tudod venni, hiszen annál több az adóalapod (szuperbruttó).
Ha nincs senki akivel a családi kedvezményt meg tudnád osztani (mivel írod, hogy egyedülálló vagy), és az év minden hónapjában jogosult vagy a családi kedvezményre, akkor a 16. sorba 750.000,- Ft-ot írj.
Gondolom az év minden hónapjában jogosult vagy adójóváírásra is, ezért a hirtelen megtett számításaim alapján nem lesz adókötelezettséged a fenti jövedelmed után. Így, ha volt év közben adóelőleg levonás az ellátásaid után, akkor az teljes mértékben visszaigényelhető lesz. Ez úgy jön ki a bevallásban, hogy levezeted az adókötelezettséget, és a végén a számítások alapján kijön, hogy X. Y. összegű visszaigényelhető adód van.
Kétszer nem tudsz kedvezményt igénybe venni, ezt hidd el nekem.
Az adóhatóság pedig hivatalból tud arról, hogy Te év közben hogyan fizettél adóelőleget, milyen kedvezményeket kaptál meg akkor, és milyeneket nem. Ha jogosult vagy valamilyenre, de év közben nem kaptad, akkor azért van az év végi adóbevallás, hogy abban igénybe veheted. Ha év közben megkaptál egy kedvezményt, akkor az az adóelőleg összegénél megjelenik, és ennél az összegnél valamint a végleges adófizetési kötelezettség különbségénél ez jelentkezni fog. Éppen ezért nem fog semmi megduplázódni.
Nagyon köszönöm, mindent értek!
Szép napot Neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!