Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » SZJA bevallás - adójóváírás...

SZJA bevallás - adójóváírás jogosultsági hónapok száma egyszerűsített munkavállalás illetve diákmunka esetében?

Figyelt kérdés

Üdv!

Az szja bevallással kapcsolatban lenne egy kérdésem:

Tavaly dolgoztam 1 hónapot diákmunkásként, 5 hónapban (összesen 47 napot) egyszerűsített foglalkoztatásban és 5 hónapot "normál" 8 órás munkaviszonyban.

Ha jól tudom, a diákmunkát és az egyszerűsítettből származó bevételt is hozzá kell adni az adóalaphoz (első sor).

A kérdésem, hogy a diákmunka és az egyszerűsített foglalkoztatás is beleszámít az adó jóváírás jogosultsági hónapjaiba?

Illetve a jogosult hónapok száma függ-e a hónapban ledolgozott napok számától? Vagy azt mi alapján írhatom be?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2012. ápr. 25. 19:40
 1/7 anonim ***** válasza:

Adójóváírásra azok a hónapok jogosítanak, amelyben akár csak 1 napra is bérre voltál jogosult.

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem adójóváírásra jogosít. Ezt támasztja alá az is, hogy az első sorban kell feltüntetni.

A diákmunkát nem tudom megmondani, hiszen nem tudom, hogy az azért kapott jövedelmet milyen jogcímen szerezted meg.

Ha munkaviszony keretében, akkor az is adójóváírásra jogosít, hiszen ilyen esetben bért kap a diák. De ha már megbízási jogviszony keretében, akkor az nem jogosít adójóváírásra, mert az nem bérjellegű jövedelem, hanem megbízási díj.

A diákmunkáról kapott igazoláson szerepelnie kell, hogy hány hónapra jogosít az a jogviszony adójóváírásra. Abból sok minden kiderül.

A hónapban ledolgozott napok számától nem függ a jogosultsági hónapok száma, mivel táppénzes időszak alatt is jogosult lehet valaki adójóváírásra abban a hónapban, pedig egy napot sem dolgozott.

A lényege, hogy az adott hónapban legalább 1 napra bérjellegű juttatás legyél jogosult (ez lehet akár táppénz is, mert az is bérnek számít, vagy az álláskereséi járadék folyósításának ideje is stb.).

2012. ápr. 26. 09:27
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a gyors és, kimerítő választ :)

A diákmunka szövetkezettől kaptam igazolást is, amin rajta van, hogy jogosult hónapok száma: 1. Szóval ebben a részben azért biztosabb voltam.

Viszont az egyszerűsített foglalkoztatásról csak az egyes napokra a bérpapírom van meg (innen tudtam összeszámolni, hogy mely hónapokban, hány napot dolgoztam) de olyan összesítőt mint a diákmunka szövetkezet, vagy a jelenlegi munkahelyem adott, olyat nem kaptam. Gondolom akkor ezt a papírt is be kellene szereznem, mert különben elég "hasraütés szerű" lenne a bevallás. Egyáltalán egy bérpapír elfogadható "bizonyíték" az adóhatóság által?

2012. ápr. 26. 10:49
 3/7 anonim ***** válasza:

Az egyszerűsített foglalkoztatásról nem szoktak kiállítani év végén összesítő igazolást.

Ha Te a 47 napot 8 különböző hónapban szedted össze, akkor 8 hónapra vagy jogosult adójóváírásra.

Tehát ha dolgoztál ezekben a hónapokban akár 1 napot is, akkor arra Neked bérjellegű jövedelmet fizettek ki. Tehát az 1 nap ledolgozása abban a hónapban már arra a hónapra teljes mértékű adójóváírásra jogosít.

A foglalkoztató köteles adni fizetéskor egy elszámolási papírt (bérlap, fizetési jegyzék, ki minek nevezi), az már egy alap a bizonyításra, főleg, hogy ezeket a dolgozókat be is kell jelenteni az adóhatóság felé, tehát simán össze tudják futtatni a dolgokat.

Arra figyelj, hogy az egymást fedő hónapokat csak egyszer vedd figyelembe, nehogy év végére 14 adójóváírásra jogosító hónapot hozzál ki a 12 helyett.

Tehát ha Te kaptál diákmunkásként márciusban bért X. cégtől, és kaptál bért még márciusban Y. cégtől is bármilyen jogcímen, akkor a március csak 1 jogosultsági hónap, nem pedig kettő!

Gondolom érthető:)

2012. ápr. 26. 12:57
 4/7 anonim ***** válasza:
Ha nagyon nem boldogulsz vele, akkor írj privátban, segítek!
2012. ápr. 26. 13:00
 5/7 A kérdező kommentje:

köszönöm, teljesen érthető! az átfedő hónapokra én is így gondoltam (szerintem a program sem engedné a 12-nél nagyobb szám beírását...)

engem igazából a "bizonyíthatóság" kérdése bizonytalanított el, hogy az egyes napokról kapott bérlap az elegendő e, ha esetleg az adóhivatal mégsem úgy látná és bizonyítani kellene...

Mindenesetre a céget akiknél alkalmisként dolgoztam megpróbálom felkeresni, hátha tudnak egy összesítőt adni, mert az mégis csak egy plusz dokumentum.

Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget!!

2012. ápr. 26. 13:17
 6/7 A kérdező kommentje:

Illetve még egy kérdésem lenne :)

Az egyszerűsített munkavállaláskor szerzett jövedelemnél ugye csak azt kell számolni amit kézhez kaptam, és a munkáltató által fizetett járulékot nem kell hozzá számolni az adóalaphoz?

az én esetemben napi 3500 + 1000 járulék.

2012. ápr. 26. 13:26
 7/7 anonim ***** válasza:
A munkáltató plussz terhe a kifizetés után nem számít Nálad jövedelemnek, tehát nem kell figyelembe venni. Csak minden számfejtésen fel kell tüntetni kötelező jelleggel, hogy a dolgozó is lássa, mennyi adóteher van még ráadásként a kifizetés után.
2012. ápr. 27. 06:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!