Mi a teendő, ha már bérbe adtam a lakásomat kb.1,5 hónapja, de még nem volt időm elmenni az apeh-hoz (éjjel-nappal dolgozom), hogy igényeljek az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem elszámolásához adószámot? (30 n)
Ezt valamilyen módon utólag is jelezhetem a hatóság felé? Utólag is ki tudom váltani az adószámot?
Kérlek segítsetek,mert nem szeretném elsumákolni a bejelentést. Köszönöm szépen, ha valaki segít!
"Negyedévente kiszámolod a belőle származó jövedelmed, és a következő hó 12-ig feladod az adószámodra hivatkozva az adóhatóságnak sárga csekken".
-->Nekem ingatlan bérbeadáshoz nincs adószám kiváltva. Nem lehet az egészet jövő évben bevallani?
Bocsánat a sok kérdésért, de elég tájékozatlan vagyok ebben a témában. Most adtam ki először és utoljára a lakásomat. Gondolom mindenki, aki már kiadta a lakását szembesült már negatív tényezőkkel is...
Bevallani évente egyszer kell az adóbevalláskor, de adóelőleg-fizetési kötelezettség egész évben van. Ezt az SZJA törvény 46. §. (9) bekezdése írja elő.
Ha a bevétel nem adóelőleg-megállapításra kötelezett kifizetőtől származik, akkor az adóelőleg megállítására, megfizetésére a magánszemély köteles a negyedévet követő hónap 12. napjáig. Azonban nem kell adóelőleget fizetni mindaddig, amíg az adóév elejétől összesítve a fizetendő összeg nem haladja meg a 10 ezer forintot.
Az adóbevallásban negyedéves bontásban kell meghatároznod az adóelőlegeket, amiket fizetned kellett volna év közben. Tehát kiderül, hogy fizettél-e vagy sem. Ha kellett volna, és nem tetted meg, akkor az már büntetési tétel.
Nem jó vele szórakozni, mert az államnak minden utolsó forint is kell (éhsége csillapíthatatlan), úgyhogy ahol csak lehet, orrba-szájba büntetnek.
Egyébként hozzáfűzném, hogy ez nem egy nagy dolog, csak első látásra elriasztó annak, aki nem foglalkozik ilyesmivel.
Van egy bevételed (lehet, hogy része a rezsiköltség is, de lehet, hogy nem). Akkor nem része, ha egy fix összegért adod ki a lakást, nem pedig bérleti díj + rezsiköltségért.
Ebből a bevételedből levonhatod a nevedre szóló rezsiszámlákat (amiket természetesen befizettél). Ha nem a nevedre szólnak, akkor nem vonhatod le! A kettő különbözete lesz az adóköteles jövedelem. Ezt minden negyedévben kiszámolod, majd az adóköteles jövedelem 16 %-át is kiszámolod. Ha eléri valamelyik negyedévben a 10 ezer forintot, akkor sárga csekken, vagy átutalással befizeted az adóhatóságnak, mint személyi jövedelemadó.
Év végén pedig az adóbevallásban leírod a számításaidat negyedéves bontásban. Az adózó által befizetett adóelőleg oszlopban feltünteted az általad addig befizetett adóelőlegeket, és rendezed a különbözetet, ha lesz.
Köszönöm szépen a segítséget!
Nekem nem éri el a 10 ezer ft.-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!