Hogy kell kalkulálni a profittal?
Tegyük fel, van havi 80 ezer forintom, ami a bevétel. Ha például 22 ezer forint a kiadásom havonta, hogy kell számolni azt az összeget, ami a végén nálam marad? Mert én laikus úgy gondolnám, hogy 80-22, de valahogy mégsem íg hallottam.
Mit takar az, hogy "leírni" a költségeimet az adóból? Tehát ha pl a 22 e ft kiadásból 20 a könyvelés díja, mit tudok tenni, hogy a végén több pénz maradjon nálam?
Na az oké, azokkal kalkulálok, de valamit nem értek.
Ez a mondat igaz?
"A bevétel és költség különbözete lesz az adóköteles jövedelem" Tehát 80-22 és ez után adózom, vagy 80-adó és abból vonom le a 22-t és jön ki a bevételem?
Szerintem írd le a teljes feladatot vagy ahonnan vetted mert kicsit keveredik a dolog.
Ha 80.000 a bevétel és 22.000 a kiadás akkor valóban 68.000 a profit.
De!!
Ha elkezded belerakni hogy van egy céged ami árukkal kereskedik és 80.000 a bevételed az eladásból és 22.000 volt az anyagköltség majd ezután számold ki a profitot az egyéb költségek és az adók levonása után az már iszonyatosan más!
És a kérdést tovább lehet bonyolítani ÉCS-vel meg a többivel.
Na tehát a feladat:
80.000 Ft egy cég bevétele
22.000 Ft a kiadása, amiből 20.000 Ft a könyvelési díj.
A kérdés, hogy az áfa ilyenkor miből vonódik le, tehát mennyi pénz marad meg a vállalkozásnak az adózás után?
A könyvelést költségként lehet elszámolni?
Te ugyanaz vagy, aki az ÉCS-t feszegeti egy másik kérdésben?
Az ÉCS egy adott eszköz ÉRTÉKcsökkenése. Megveszel egy eszközt 500 ezer forintért, de abban az évben költségként nem tudod elszámolni a teljes összeget, mert nem engedik a szabályok. Egy ilyen értékű eszköz mondjuk 5 éven át szolgálja a vállalkozásod érdekeit (utána már elhasználódik, értéktelenné válik), akkor az 500 eFt pénzkiadásodat 5 év alatt számolhatod el költségként, vagyis évente 100 ezer forint lesz az értékcsökkenés, amit költségként elszámolhatsz 5 éven keresztül. Ne pénzforgalmi szemléletben gondolkozz, a kettős könyvvitel nem erről szól.
A költségeidet nem tudod leírni az adódból, az adóALAPod csökken vele. Ha áfakörbe bejelentkeztél akkor a számláidat áfásan bocsátod ki és a beérkező számláid áfatartalmát is levonhatod, vagyis:
van 80+áfa bevételed=101.600,- Ft
van 22+áfa könyvelési díjad 27.940,- Ft
Akkor a befizetni való áfád: 21.600-5.940= 16.000,- Ft (kerekítve)
A Társasági adót (10%) nettó összegek után számoljuk: 80 bevétel - 22 költség =58*10%= 6.000 Ft (kerekítve)
Iparűzési adó a korrigált nettó árbevétel 2%-a (általában, de önkormányzatonként változhat,lehet alacsonyabb is), vagyis mivel az IPA alapnál a bevétel nem csökkenthető a könyvelői szolgáltatás díjával, ezért a teljes nettó bevétel lesz az adóalap: 80.000*2%= 1.600 Ft.
Tehát összes bevételed: 101.600
Összes kiadásod: 27.940,-
Fizetendő áfád: 16.000,-
Fizetendő IPA: 1.600,-
Fizetendő TA: 6.000,-
Marad: 50.060,-
DE még ez sem a tied, mert ahhoz, hogy saját céljaidra elköltsd, osztalékként ki kell venned a cégből, ami 16% szja és 14% Eho fizetési kötelezettséggel jár:
szja: 8.000,- (kerekítve)
eho: 7.000,- (kerekítve)
Tehát a 101.600 Ft bevételedből tisztán a kezedbe marad: 35.060 Ft.
Megéri, nem?
kedves Rem!
Már elnézést hogy belekötök de a számítása sajnos rossz...
A bevétel mindig ÁFÁ-s ha nincs külön bontva nettó árra és Áfára hisz az életben is mindig Áfás összeget kapunk a Vevőtől.
Magyarán a 80.000 bevételben már az is benne van. De nem vonhatunk Áfát hisz nem tudjuk hogy ez miből tevődik össze!
A 20.000 Ft-ban meg már benne kell lennie az Áfának hisz a könyvelőnk által kiszámlázott összegben benne kell lennie az Áfa tartalomnak is.
A 2.000-re így önmagában meg nem rakunk semmit mert nem tudjuk az micsoda így azt sem tudjuk megmondani hogy mekkora Áfa alá tartozik.
Kedves REM.
Nem tudom kire gondolsz. Nem nagyon szoktam itt írogatni. Csak végigfutott a fejemen, hogyha valaki nem fizet mondjuk ÉCS-t akkor több lesz az üzemi eredménye, a mérleg szerinti eredménye, vagyis több kerülhet eredménytartalékba, vagyis több pénze lesz. Nem? Kérlek javítsatok ki. Aztán lehet, most jó nagy hülyeséget mondtam:) De elnézést, ehhez nem értek.
Az ÉCS nem fizeted hanem levonod és az növeli az adófizetés utáni eredményed.
A lényege hogy megveszel valamilyen eszközt és annak az ÉCS-jét folyamatosan leírod, így az adófizetés előtti eredményt csökkented. Tehát kevesebb összeg után adózol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!