Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogy kell kalkulálni a profittal?

Hogy kell kalkulálni a profittal?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, van havi 80 ezer forintom, ami a bevétel. Ha például 22 ezer forint a kiadásom havonta, hogy kell számolni azt az összeget, ami a végén nálam marad? Mert én laikus úgy gondolnám, hogy 80-22, de valahogy mégsem íg hallottam.

Mit takar az, hogy "leírni" a költségeimet az adóból? Tehát ha pl a 22 e ft kiadásból 20 a könyvelés díja, mit tudok tenni, hogy a végén több pénz maradjon nálam?

2012. márc. 22. 11:20
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
és akkor még nem is számoltad az adót, a járulékokat... a költségeidet ki kell fizetni, azzal nem tudsz csinálni semmit
2012. márc. 22. 11:26
 2/15 A kérdező kommentje:

Na az oké, azokkal kalkulálok, de valamit nem értek.

Ez a mondat igaz?

"A bevétel és költség különbözete lesz az adóköteles jövedelem" Tehát 80-22 és ez után adózom, vagy 80-adó és abból vonom le a 22-t és jön ki a bevételem?

2012. márc. 22. 11:28
 3/15 anonim ***** válasza:

Szerintem írd le a teljes feladatot vagy ahonnan vetted mert kicsit keveredik a dolog.

Ha 80.000 a bevétel és 22.000 a kiadás akkor valóban 68.000 a profit.

De!!

Ha elkezded belerakni hogy van egy céged ami árukkal kereskedik és 80.000 a bevételed az eladásból és 22.000 volt az anyagköltség majd ezután számold ki a profitot az egyéb költségek és az adók levonása után az már iszonyatosan más!

És a kérdést tovább lehet bonyolítani ÉCS-vel meg a többivel.

2012. márc. 22. 12:13
 4/15 anonim ***** válasza:
Jah, természetesen 58.000-et akartam írni csak félrement de így is érthető...
2012. márc. 22. 12:14
 5/15 A kérdező kommentje:

Na tehát a feladat:

80.000 Ft egy cég bevétele

22.000 Ft a kiadása, amiből 20.000 Ft a könyvelési díj.

A kérdés, hogy az áfa ilyenkor miből vonódik le, tehát mennyi pénz marad meg a vállalkozásnak az adózás után?

A könyvelést költségként lehet elszámolni?

2012. márc. 22. 12:31
 6/15 Flector 67 ***** válasza:
Egyébként az ÉCS, mint pénzösszeg az hova kerül? Mert ugye ezzel csökkentem a bevételem, de attól én azt a pénzt megtermeltem. Ez hol fog megjelenni?
2012. márc. 22. 17:40
 7/15 anonim ***** válasza:

Te ugyanaz vagy, aki az ÉCS-t feszegeti egy másik kérdésben?

Az ÉCS egy adott eszköz ÉRTÉKcsökkenése. Megveszel egy eszközt 500 ezer forintért, de abban az évben költségként nem tudod elszámolni a teljes összeget, mert nem engedik a szabályok. Egy ilyen értékű eszköz mondjuk 5 éven át szolgálja a vállalkozásod érdekeit (utána már elhasználódik, értéktelenné válik), akkor az 500 eFt pénzkiadásodat 5 év alatt számolhatod el költségként, vagyis évente 100 ezer forint lesz az értékcsökkenés, amit költségként elszámolhatsz 5 éven keresztül. Ne pénzforgalmi szemléletben gondolkozz, a kettős könyvvitel nem erről szól.

A költségeidet nem tudod leírni az adódból, az adóALAPod csökken vele. Ha áfakörbe bejelentkeztél akkor a számláidat áfásan bocsátod ki és a beérkező számláid áfatartalmát is levonhatod, vagyis:

van 80+áfa bevételed=101.600,- Ft

van 22+áfa könyvelési díjad 27.940,- Ft

Akkor a befizetni való áfád: 21.600-5.940= 16.000,- Ft (kerekítve)

A Társasági adót (10%) nettó összegek után számoljuk: 80 bevétel - 22 költség =58*10%= 6.000 Ft (kerekítve)

Iparűzési adó a korrigált nettó árbevétel 2%-a (általában, de önkormányzatonként változhat,lehet alacsonyabb is), vagyis mivel az IPA alapnál a bevétel nem csökkenthető a könyvelői szolgáltatás díjával, ezért a teljes nettó bevétel lesz az adóalap: 80.000*2%= 1.600 Ft.

Tehát összes bevételed: 101.600

Összes kiadásod: 27.940,-

Fizetendő áfád: 16.000,-

Fizetendő IPA: 1.600,-

Fizetendő TA: 6.000,-

Marad: 50.060,-

DE még ez sem a tied, mert ahhoz, hogy saját céljaidra elköltsd, osztalékként ki kell venned a cégből, ami 16% szja és 14% Eho fizetési kötelezettséggel jár:

szja: 8.000,- (kerekítve)

eho: 7.000,- (kerekítve)

Tehát a 101.600 Ft bevételedből tisztán a kezedbe marad: 35.060 Ft.

Megéri, nem?

2012. márc. 25. 00:23
 8/15 anonim ***** válasza:

kedves Rem!

Már elnézést hogy belekötök de a számítása sajnos rossz...

A bevétel mindig ÁFÁ-s ha nincs külön bontva nettó árra és Áfára hisz az életben is mindig Áfás összeget kapunk a Vevőtől.

Magyarán a 80.000 bevételben már az is benne van. De nem vonhatunk Áfát hisz nem tudjuk hogy ez miből tevődik össze!

A 20.000 Ft-ban meg már benne kell lennie az Áfának hisz a könyvelőnk által kiszámlázott összegben benne kell lennie az Áfa tartalomnak is.

A 2.000-re így önmagában meg nem rakunk semmit mert nem tudjuk az micsoda így azt sem tudjuk megmondani hogy mekkora Áfa alá tartozik.

2012. márc. 25. 08:17
 9/15 Flector 67 ***** válasza:

Kedves REM.

Nem tudom kire gondolsz. Nem nagyon szoktam itt írogatni. Csak végigfutott a fejemen, hogyha valaki nem fizet mondjuk ÉCS-t akkor több lesz az üzemi eredménye, a mérleg szerinti eredménye, vagyis több kerülhet eredménytartalékba, vagyis több pénze lesz. Nem? Kérlek javítsatok ki. Aztán lehet, most jó nagy hülyeséget mondtam:) De elnézést, ehhez nem értek.

2012. márc. 25. 10:20
 10/15 anonim ***** válasza:

Az ÉCS nem fizeted hanem levonod és az növeli az adófizetés utáni eredményed.

A lényege hogy megveszel valamilyen eszközt és annak az ÉCS-jét folyamatosan leírod, így az adófizetés előtti eredményt csökkented. Tehát kevesebb összeg után adózol.

2012. márc. 25. 10:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!