Visszaigényelhetem a megbízási szerződésemből levont adót?
Úgy tudom a minimálbérből nem vonnak adót.Az én fizetésem kb a minmálbérnek számít,de nem vagyok rendesen bejelentve,hanem megbízási szerződést kötnek minden hónapban.
A megbízási szerződésemből pedig előre levonják minden hónapban a 18% adót!A kollégám be van jelentve rendesen és ugyanarra a bruttóra kb. jóval több nettója jön ki,mert neki nem vonják le.Ezt én is viszzigényelhetem majd?Vagy ez a megbízási szerződés miatt nem lehetséges?
Köszi a segítséget előre is!
Most direkt megnéztem az Abev programban (apeh honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő program), és az adójóváírást az egyéb jövedelem esetén is jóváhagyja. Nem jelzi hibaként.
Vagyis: vagy rossz a program, vagy az előttem szóló írta rosszul.
Akkor nézzük: [link]
47. oldal: "Amennyiben Ön 2008-ban bérjövedelmet is szerzett, a bér után (24. sor „a”
oszlopának fehér mezőjében feltüntetett bér összege) adójóváírás illeti meg akkor, ha az Ön
összes, bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme az 1 250 000 forintot nem haladta
meg. (2 762 000 forint összes bevallott jövedelmet meg nem haladó jövedelem esetén Önt
csökkentett összegű adójóváírás illeti meg, az erre vonatkozó szabályokat az e sorhoz fűzött
magyarázatban szintén megtalálja.)"
Mit kell írni a 24. sor "a" oszlopába? (Ez az adójóváírás alapja.)
45. oldal: "Ne feledje el az 1-4.
sorok „d” oszlopában és a 22-23. sorok „a” oszlopaiban szereplő bérjövedelmeket külön is
összegezni és e sor „a” oszlopában lévő fehéren hagyott mezőbe beírni."
Mint már említettem, a megbízási szerződés alapján szerzett jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít, amit a 9. sorban kell feltüntetni. Ez az Útmutató alapján nem tüntethető, fel a 24. sor "a" oszlopában, következésképpen nem jár utána adójóváírás.
Amúgy nem vagyok adószakértő, a tévedés jogát fenntartom.
Köszi a segítséget.
Dolgoztam már anno megbízási szerződéssel,akkor nem tudtam visszaigényelni,de akkor volt más munkahelyem is,szóval nem volt nagy veszteség.
Kicsit haragszom a renszerre,hogy nincs más jövedelmem,nem esek magasabb kategóriába,mégis levonják tőlem az adót!
De hát ez van.
Szóval köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!