Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha az SZJA bevallásban jogosul...

Ha az SZJA bevallásban jogosult vagyok a lakáshitel igénybevételével járó max 120. 000 Ft. Kedvezményre, és az Életbiztosítás után járó 68. 000 Ft. Kedvezményre, mindkettőt visszaigényelhetem az adóból?

Figyelt kérdés
2010. febr. 28. 14:26
 1/8 anonim válasza:

Új elõírás 2009. január 1-tõl!

A szja-törvény meghatározza az adókedvezmények sorrendjét, amelynek akkor van jelentõsége, ha Ön több jogcímen is jogosult adókedvezmény igénybevételére, de az egyes jogcímek alapján érvényesíthetõ adókedvezményeit nem tudja teljes összegben igénybe venni.

A törvény szerinti sorrendiségben az elsõként figyelembe veendõ a lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye, másodsorban a személyi kedvezmény, majd az alkalmi foglalkoztatás kedvezménye következik.

Vagyis.

A lakáshitel utáni kedvezményt kell feltüntetni max. 120000.-Ft összegben 81,82. sorba feltüntetni.

Az életbiztosítás kedvezményét 96. sorba írni.

Érdemes előtte elolvasni a tájékoztatót, hogy mely feltételeknek teljesül a lakáshiteled. Programmal elkészíteni egyszerűbb a programmal, amit le lehet tölteni.

Sok sikert!

Sok sikert hozzá!

2010. febr. 28. 17:03
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm. De abban még mindig nem vagyok biztos, hogy mind a 188.000 Ft-ot visszaigényelhetem?
2010. febr. 28. 20:01
 3/8 anonim ***** válasza:

Tavaly vissza lehetett. Idén még nem másztam bele a programba.

Független ez a kettő egymástól, viszont ha valamilyen alapítványnak adományozol, az általuk kiállított igazolás alapján a befizetett összeg 30%-a ugyancsak leírható, de ezt hozzácsapják az életbiztosításból visszaigényelhető összeghez, és maximalizálják 100.000.- Ftban.

2010. febr. 28. 21:07
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi. Nekem a 100.000 Ft határ nem tiszta, ugyanis a magyarázat azt írja, hogy ha az őstermelői kedvezményt is igénybe akarom venni /100.000 Ft/ akkor a II.kategóriából/ebben van az életbiztosítás is/ semmit nem lehet visszaigényelni.
2010. febr. 28. 21:15
 5/8 anonim ***** válasza:
Akkor sajnos azt is hozzácsapják. ÉS akkor sajnos bukó a 68.000.-. Ha letöltöd a programot és beleírkálsz pár kötelező adatot, ami nélkül nem enged tovább, akkor tudsz benne próbálgatni, automatikusan beírja.
2010. febr. 28. 21:35
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszi. Probálkozom tovább.
2010. márc. 1. 10:19
 7/8 anonim válasza:

2009. december 31-ét követôen a biztosítási szerzôdéshez

kapcsolódóan befizetett díjak után adókedvezmény nem

érvényesíthetô.

Az élet- és nyugdíjbiztosítások 2010. évben befizetett díjai után a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 35. §-ának hatályon kívül helyezése miatt adókedvezmény nem vehető igénybe

Csak a lakáshitel után tudod igénybe venni a kedvezményt, ha a jövedelmed nem lépte át a meghatározott határt, amelynek az összegét ebben az évben még nem tudom.

2011. febr. 14. 21:57
 8/8 anonim válasza:

Az igénybe vehető kedvezmény összege adóévenként – akár 40%, akár

30%-os mértékű kedvezményre jogosult – nem haladhatja meg a

120 000 forintot.

A kedvezményt az adós vagy adóstárs érvényesítheti, a kedvezmény

megosztására nincs lehetőség. 70

Fontos! A lakáscélú hiteltörlesztésre befizetett összeg 30%-os, illetve 40%-

os kedvezmény igénybevételénél a 2010. évi adóalap-kiegészítést nem kell

beszámítani a 3 400 000, illetve a 4 400 000 forintos jövedelemhatárba!

A lakáscélú hitelhez kapcsolódó adókedvezmény érvényesítésére csak az a

magánszemély jogosult, akinek az összes, adóalap-kiegészítés nélküli 2010. évi

jövedelme (1053-A lap 28. sor „a” oszlopa) a 3 400 000, illetőleg a törvényben

meghatározott, későbbiekben ismertetett esetben a 4 400 000 forintot nem

haladja meg.

Az adókedvezmény a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő négy

adóévben érvényesíthető.

Amennyiben az Ön összes, adóalap-kiegészítés nélküli 2010. évi jövedelme a

3 400 000 forintot meghaladja ugyan, de nem több 4 000 000 forintnál, akkor

az Önt egyébként megillető kedvezményt, a legfeljebb 120 000 forintot

csökkentenie kell a 3 400 000 forint feletti jövedelem 20%-ával.

2011. febr. 14. 22:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!