Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Havi 15 ezer forintos jövedelm...

Havi 15 ezer forintos jövedelmet be kell vallanom? (nem haladja meg az évi 200 ezret) kezzel keszult dolgokat adnek el, illetve olyan helyrol vasarlok ruhat, ami olcso, de tobbet kell belole venni, es a felesleget adom el

Figyelt kérdés
Úgy tudom, hogy csak évi 200 ezer folott kell bevallani, jol tudom?
2011. nov. 25. 09:23
 1/9 anonim ***** válasza:
nem jól tudod ...amit írtál üzleti tevékenység, az első fillér bevétel adóköteles
2011. nov. 25. 10:00
 2/9 anonim ***** válasza:
55%

Elsőnek akkor lenne igaza, ha üzletszerűen csinálnád (mondjuk elvileg ezt is rád lehet bizonyítani, de ehhez per kell). Ha magánszemélyként eladod az ingóságaidat, akkor 800ezer forinton túl adóköteles. És itt van az a tétel, hogy olyan áruknál, ahol nem állapítható meg a beszerzési ár, ott a bevétel 1/4-ét vélelmezik beszerzési árnál. Ezért van a 200ezres határ.

Szóval, ha eladod a használt cuccaidat vaterán (vagy arra hivatkozol, hogy ezek a te cuccaid voltak, hiába vetted őket :P ), akkor ugyan be kell vallani, de adót csak akkor kell fizetni utána, ha az éves bevétel a 800 ezret meghaladta.

Ha üzletszerűen csinálod (pl. vállalkozás keretében) akkor persze minden bevétel után adót kell fizetned, a rád irányadó adózási szabályok szerint. Amit fent írtam, az magánszemélyre vonatkozik.

2011. nov. 25. 10:56
 3/9 A kérdező kommentje:

koszi. igazabol csak tenyleg anno, hogy pl 500 ft kulfoldon egy gyerekpóló, csak 3-4 kell, de a minimum rendelés 15, akkor a maradékot eladom, nem szorakozok vele, pl 600ert adom el, csak szabaduljak a maradektól (akinek van gyereke tudja, hogy egy normalisabb polo 1000 ftnal kezdodik, és ha mesehosos, akkor 1500-3000-5000, egyszeruen nekem nincs ennyi penzem, de szeretnem jol oltoztetni a gyerkocoket, es nem feltetlen hasznalt ruhabol)

a masik meg az, amiket en keszitek, ritkan, hobbiszinten.

igazabol nem rendszeres, harom-negyhavonta (amikor kinovik vagy ruhatarat kell boviteni), vagy alkalom van.

2011. nov. 25. 11:04
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

kedves második, az elsőnek, vagyis nekem igazam van, mivel amit a kérdező leírt, az üzletszerű tevékenység

gyárt/készít valamit eladásra - ez üzletszerű tevékenység

olcsón vásárol olyan dolgot továbbadási céllal és értékesíti - szintén üzletszerű tevékenység

ez nem az én, hanem a nav véleménye

szja tv. akkor vonatkozna a kérdezőre, ha eladná a gyerekei kinőtt ruháit, az elolvasott könyveket, a nem használt kenyérpirítót vagy a nászajándékba kapott 70 felesleges konyhai edényt

2011. nov. 25. 11:30
 5/9 anonim ***** válasza:
de ettől függetlenül, ha nem szúrsz szemet a navnak, akkor meg lehet próbálni
2011. nov. 25. 11:32
 6/9 anonim ***** válasza:

"gyárt/készít valamit eladásra - ez üzletszerű tevékenység

olcsón vásárol olyan dolgot továbbadási céllal és értékesíti - szintén üzletszerű tevékenység

ez nem az én, hanem a nav véleménye"

Ó, igen. Ezt nem is vitattam.

De ha egy olyan huszárcselt vet be, hogy mondjuk azt mondja (nyilatkozza - hogy egzakt legyek - ha megkérdezik, ugyanis kis hazánkban kb. minden nyilatkozatokra épül), hogy ő ugyan nem gyártotta, se nem vásárolta, hanem anyukájától kapta valamikor, vagy a keszthelyi standos árustól vette az adott cikket valamikor, akkor mi van...?

Semmi. Az ellenkező bizonyításáig valósnak fogadják el.

Persze ha vaterán szerzi is be, akkor ez szopó is lehet, mert a vatera azt is lejelenti a NAVnak.

De ha tényleg maga csinálja, akkor azt mond, amit akar.

2011. nov. 25. 11:37
 7/9 anonim ***** válasza:

Az első tudja jól.

A NAVnak hiába próbálsz huszárcselt bevetni, nemcsak az áru eredetét vizsgálhatja, hanem az eladások gyakoriságát is.

Amint megbüntet, neked kell bizonyítanod, hogy nem üzletszerű a tevékenység. Mehetsz pereskedni velük, ha van elég pénzed ügyvédre. De még akkor sem valószínű, hogy pert nyersz a NAV ellen.

Amúgy pont most szigorítják a vaterások miatt az értékesítések jogi szabályozását és az eladások ellenőrzését.

2011. nov. 25. 13:19
 8/9 A kérdező kommentje:

koszi, akkor nem csinalom. amit csinalok, az megy ajandekba, a ruhakat meg probalom elcsereberelni.

azert sajnalom :(

2011. nov. 25. 18:07
 9/9 anonim ***** válasza:

Egyet értek az üzletszerűséggel.

Ment is volna eddig másképp, csak az adóhatóság már direkt utazik erre, mivel sokan így próbálnak kibújni az adófizetési kötelezettség alól. Tehát idővel ezt a kiskaput is bezárják majd.

És tényleg az adóhatóság fogja eldönteni saját hatáskörében, hogy adott esetben üzletszerűnek minősül-e vagy sem a vitatott tevékenység.

2011. nov. 28. 08:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!