Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mekkora szerepe van a gazdaság...

Mekkora szerepe van a gazdasági világválságban az adócsalásnak?

Figyelt kérdés
2011. nov. 11. 13:58
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha a globális gazdasági válságra gondolsz, abban nem sok.

Ha a magyar gazdaságra gondolsz abba már jelentős.

2011. nov. 11. 16:24
 2/10 A kérdező kommentje:
Annyiban vitatkoznék Veled, hogy a most éppen nagy gondban levő olaszoknál híresen sok az adókerülő.
2011. nov. 11. 20:18
 3/10 anonim ***** válasza:
Ha jók az infóim akkor 1200 miliárd kintlevősége van a kormánynak meg nem fizetett adóban!! Ennek már van jelentősége.
2011. nov. 13. 17:26
 4/10 A kérdező kommentje:
Én azt hittem, még nagyobb az arány...
2011. nov. 14. 08:01
 5/10 anonim válasza:
szerintem erre nem lehet tudni a választ.lehet,h az adócsaló az "ellopott" pénzből jól működő másik vállalkozást finanszíroz és embereknek ad munkát(akik adóznak és pénzt költenek a boltokban...),még ha nem is saját nevén fut az cég.a lopás szerintem akkor jelent mínuszt igazából ha a pénzből mondjuk felépül 1 villa vagy luxus autóvá alakul stb...ne adj isten kimegy a pénz az országból és ott lesz belőle valami...luxusvilla,yacht...én már csak tudom, nekem is van már 7 :-DDD
2011. nov. 15. 08:54
 6/10 anonim válasza:
Szerintem elég nagy szerepe van. A görögök is adócsalók, az olaszok is, sajnos a magyarok közt is jócskán akad, mert itt viszont nagyok a terhetk és ezeket próbálják valahogy elkerülni. Ahol az emberek kedvvel adóznak, mert tudják, hogy cserébe kapnak valamit az államtól, egészségügyi ellátást, infrastuktúrát, jólétet, ott a válság nem ilyen mély. Pld. Skandinávia vagy Svájc. Azt kéne elérni, hogy a nép adózni akarjon, mit ezekben az országokban. Ez csoda lenne, ha ezt érné el a kormány, mert igy csak mélyitik a válságot. Az EU válsága szorosan összefügg a magyar válsággal szerintem....
2011. nov. 16. 08:10
 7/10 attuska válasza:
Az 1200 milliárd nem adócsalás, hanem meg nem fizetett bizonyitott adó. Szerintem az adócsalás mértéke ennél jóval több plusz az országból kilopott pénzek. Ha mindet behajtanák, hamar eltűnne az államadósság.
2011. nov. 16. 09:53
 8/10 anonim ***** válasza:

A be nem fizetett adó az egy dolog. (Nem elhanyagolható)

Az adócsalásnak több formája is van:

- Offshore cégek (olyan országokban jelentik be a cégüket, ahol szinte alig van adó, de minket károsítanak meg (akár pénzmosásra is használják ezeket a cégeket)

- feketemunka (nincs valaki bejelentve, olykor a feketemunka mellett segélyt is felvesznek igazából alaptalanul)

- jogtalan ÁFA-visszatérítés (ezt vállalkozások művelhetnek nagy tételben: egy cég akár többmilliós vagy milliárdos kárt is okozat)

- Fantom cég (pl. hajléktalanok nevére alapítanak céget, jelentős tartozást, csalást, stb. halmoznak fel, amit nem lehet behajtani. Sok behajthatatlan adótartozás pont ebből van)

- ÁFA-csalás (nem adnak nyugtát számlát vásárláskor ez is nagyon jellemző, és nem kis pénz. Ezt mindig megkövetelhetjük, és az NAV-nál (volt APEH) be is be lehet jelenteni, a panaszkönyvbe is be lehet írni...) Aki nem kéri el a számlát, az cinkos az adócsalásban még akkor is, ha a csalásból nem húz hasznot! (meglehet nem büntetik, de erkölcsileg mindenképp...)

"Vétkesek közt cinkos, aki néma" (Babits Mihály: Jónás könyve)

Másik gazdaságot károsító rész a korrupció, hűtlen kezelés... Ennek is több formája van.

Harmadik része a kartelezés (hasonló profilú - normál esetben egymással versengő, konkurens - cégek felosztják közös megállapodással egymás között a piacot, és felverik az árakat, ahelyett, hogy egymás alá ígérnének egy pályázaton.

Sok van még.

A felelős politikusok felelőtlen nyilatkozatai, kiszámíthatatlan rendeletei is rontják a helyzetet:

megbízhatatlanság rontja a versenyképességet, így nem szívesen fektetnek be, kevesebb új munkahely lesz...

A jelenlegi kormány is nagyon nagy részben felelős mindezért.

átláthatatlanabbá tette az állami költségvetést.... ami bizalmatlanságot szül.

sorolhatnám még, de nincs több időm.

talán folytatom még.

2011. nov. 16. 10:37
 9/10 A kérdező kommentje:
Utolsó. nagyon lelkiismeretes vagy!
2011. nov. 16. 12:46
 10/10 anonim ***** válasza:

Köszönöm!

(és kaptam a zöld kezet?) :)

A vége felé egy dologban nem fogalmaztam teljesen körültekintően.

Úgy egészíteném ki, hogy az összes eddigi kormány mulasztott, hibázott, és nagyon sok politikus tudatosan vétkezett, bűnözött... De a jelenlegi kormány különösen sok kárt okozott a gazdasági és jogi, társadalmi, információs... kontroll csonkításával, megzabolázásával.

Ez visszaélések sorozatára ad lehetőséget minden, de minden területen. Gazdaság, korrupció, jog, politika...

A kiszámíthatatlanság, főleg ha kétharmaddal van bebetonozva (esetleg két ciklussal - az új alkotmányra gondolok) iszonyatos nagy átok!

Ha téged valóban mélyen érdekel a téma, akkor ajánlom a figyelmedbe a következő linket. Sok anyag van rajta, de reálisak, és lelkiismeretesek. Ha egyetértesz (te, kérdező, vagy más érdeklődő) annak tartalmával, írj nyugodtan privátban! (csak arra kérlek, hogy a tárgyba tegyétek bele a kérdés linkjét! Köszönöm!)

[link]

2011. nov. 17. 10:40

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!