Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Diákmunka és munka egy évben:...

Diákmunka és munka egy évben: előfordulhat, hogy a diákmunkának köszönhetően kapok vissza adót?

Figyelt kérdés

A következő szituációban kérnék segítséget tőletek:

2008 első 5 hónapjában tagja voltam egy diákszervezetnek kerestem 80 ezer forint körüli összeget. Mikor kiléptem megkaptam az adatlapomat, amin rajta is szerepel az összeg, továbbá, hogy az adó jóváírás összege 14604 forint és a jogosult hónapok száma: 5

Szeptember 15.-től dolgozok fő állásban, az onnan kapott igazolásomon látszik, hogy a bérem erre a négy (igazából 3 és fél) hónapra 496364 ft volt, 46986 adó előleget vontak, az adó jóváírásom 45360 ft.

Ha a jogosultsági hónapokat összeadom (már ha így kell) az 9 amire felajnálja az elektronikus abev program, hogy 102 060 ft-ot igényelhetek vissza. A könyvelőm szerint ezt az összeget kéne beírnom.

A kérdésem: hova írjam be a 14604 ftot? Jelenleg azt nem vezettem fel még sehova, és így az jött ki eredménynek, hogy vissza kéne kapnom 42 ezer forintot. (Ami ha jól sejtem, a beírt 9 hónapnyi jogosult hónap miatt van) Nehezen tudom elhinni, hogy csak mert tagja voltam 5 hónapig egy diákszervezetnek, ahol keresem valami minimális pézt, ennyi pénzt kaphatnék vissza.

Természetesen ha nem írom be az ott eltöltött 5 hónapomat, a prgoram kidobja, hogy nem jár vissza egy fitying se.

Előre is köszi a válaszokat.

2009. ápr. 28. 12:31
 1/2 anonim ***** válasza:
A munkabérből származó jövedelem sorba be kell írni a diákmunka meg a főállásod jövedelmének összegét, a jogosultsági hónapokat is összekell adni és úgy beírni, meg az adóelőleget is és amit kidob a gép adójóváírásként azt kell beírni, és így ha több jár mint amennyit befizettél akkor kapsz vissza. Be kell írni a diákmunkát is, ha egy hónapban 1 napot dolgoztál akkor jár az adójóváírás. Ha nem írod be a diákmunkát azért jön ki nullára, mert a munkahelyeden helyesen számfejtették a béred, az adót, az adójóváírást arra a 3 és fél hónapra. Nyugodtan írd csak be amit kidob a gép és várd a pénzt, ez így helyes. De hát egy könyvelőnek sem hiszel?!
2009. ápr. 29. 15:18
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Azért nem hittem neki, mert nagyon bizonytalan volt.

Azt esetleg még meg tudnád írni, hogy a diákmunka papíron feltűntetett adójóváírás összegét (14604 Ft) be kell e valahova írnom, hozzá kell-e adnom valamihez?

2009. ápr. 29. 16:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!