Megbízási szerződéses munka bruttó jövedelméből mennyit kell adózni?
Ebben az esetben 16 % szja-t kell fizetned a szuperbruttója után. Ha eléri 30%-ot, akkor vonni fognak még 10% nyugdíjjárulékot, és 4+2 % egészségbiztosítási járulékot is.
Találtam egy szuper kalkulátort is:
Fontos! A 27% tb járulék nem a teljes megbízási díj után terheli a kifi
zetőt, hanem a magánszemély megbízási jogviszonyból származó
jövedelme után. A megbízási díjból származó jövedelmet az Szja törvény rendelkezései
szerint kell kiszámítani. A magánszemély jövedelmének megállapításakor az
Szja törvény 16.§ – 19.§. szerint a tételes költségelszámolás, vagy a 10 % költséghányad
szabályait lehet alkalmazni.
A törvény 47.§. tartalmazza az adóelőleg levonás szabályait. E szerint 2010. január
1-jétől amennyiben a magánszemély tételes költségelszámolással állapítja
meg az önálló tevékenységből – pl. megbízási díjból – származó jövedelmét,akkor az adóelőleg megállapításánál a bevétel 50%-át meghaladóköltség is levonható!
A kifizetőnek a 10% költséghányaddal csak akkor kell számolnia, ha
erről a megbízott nyilatkozatott tett!
2
Köszi szépen, az a helyzet, hogy már semmit nem értek. :)
Nem vagyok "gyakorlott adózó", csak diák. 1000 Ft/csomag lesz a bruttó jövedelmem a megbízásos szerződés szerint. Egyéb adóköteles jövedelmem nincs, csak ösztöndíj. Meg tudnátok mondani, mennyit kapok végül is kézhez?
Ne ijedj meg az utolsó bonyolult választól, gondolom az zavart meg. A 27%, amiről ír, a munkáltatót terheli, nem tőled vonják.
Amit lehagytam a válaszomból, az valóban a költség elszámolás, amivel élhetsz. De mivel a kalkulátor számol ezzel, ezért nem akartalak összezavarni vele.
De ha már felmerült, akkor leírom.
Kétféleképpen lehetséges a költségelszámolás, amik közül választanod kell:
Tételesen: azaz számlával igazolod a költségeidet, ami a munkáddal kapcsolatban felmerült, és ezt levonhatod a megbízási díjból, és ami marad, azután kell adózni.
10% költséghányad: ez esetben a megbízási díj 10%-át levonhatod költségként számla nélkül, tehát nem kell igazolnod.
Nyilván az elsőt akkor éri meg választani, ha olyan munkát végzel, ami után több költség merül fel, mint 10%.
Ezt próbálta volna megfogalmazni az előző válasz, hogy vannak esetek, amikor el tud számolni az ember annyi költséget, hogy jobban megéri azt választani, mint a 10 % költséghányadot.
De szerintem a te esetedben nem érdemes a tételes költségelszámolást alkalmazni.
Számokkal:
Bruttó: 1000 Ft
Költséghányad (10%)levonása után: 900 Ft
Szuperbruttó: 1143 Ft (ez lesz az adóalap)
16 % szja: 183 Ft
Tehát az 1000 Ft-ból 187 Ft-ot kell adózni, ami marad 817 Ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!