Ez miért van? Miért éri ez meg jobban a cégnek mintha az összes dolgozója saját lenne?
Adott egy közepes méretű multi (párszáz magyarországi dolgozó). A dolgozók több mint fele (kb 60%-a) nem az adott cég alkalmazottja, hanem más cégtől van kölcsönbe. A cégnél kölcsönben lévő dolgozók (nem irodisták hanem melós mind) jó része már több éve dolgozik a cégnél kölcsönben, tehát nem pár hónapos munkaerő kölcsönzésről van szó, hogy a cég behozza a lemaradást stb.
Ez miért van? Miért éri ez meg jobban a cégnek mintha az összes dolgozója saját lenne? (a kölcsönzött dolgozók személye nagyon kis mértékben változik, tehát jelentős többsége több éve ott dolgozik stabilan, csak más cégtől kölcsönbe adva főként kicsiktől)
Most hajtottak végre egy viszonylag nagy beruházást és a cég folyamatosan bővül, szóval nem tervezi a kivonulást Magyarországról.
kölcsönzött munkaerő bérleményként van jelen a könyvelésben, kifizetnek utána x forintot, abból a kölcsönadó cég fizet járulékokat és ad fizetést
ellenben, ha alkalmaznak valakit, akkor kb 50-80%-kal többe kerül nekik az emberke
Utolsó:a kölcsön vettek ugyanannyit dolgoznak, mint a cég dolgozói és annyi fizetést is kapnak.
Tehát a cég kifizet a kölcsönadónak x ft-ot és az kifizeti utánuk a járulékot, ami (mivel kölcsönbe dolgoznak) kevesebb mint amit a multi fizetne ha felvette volna őket és "rendes dolgozók" lennének?
14:27-es én is erre gondoltam, mivel ez acég tipikusan olyan termékeket gyárt ami ha bejön a válság (illetve be is jött) óriási mértékben visszaesnek a megrendelések száma.
Azért érdekelne az is hogy mennyi járulékot kell fizetni kölcsönzött munkaerő után, ugyanannyit mintha a cég saját dolgozója lenne ?(most mindegy hogy a kölcsönbe adó vagy a kölcsönző fizeti az összeg a fontos)
Előre is köszi a választ aki tud ebben segíteni.
Valamennyivel többe kerül a bérlés,mint a fizetés volna mert a közvetítő ugyanúgy befizeti a járulékokat és még hasznot is elvár.
Viszont ha hozzáadod,hogy mondjuk ezer embert kellene plusz egy hónapig fizetni a felmondási idő alatt,plusz még mindegyik kivenné a szabadságát meg beteg lenne,hogy ne tudják kirúgni akkor már más a gyerek fekvése...
Ez a legjobb módszer azoknak a cégeknek,akiknek pár hónap alatt duplázódhat vagy akár tizedelődhet a megrendelés állománya.
Gondolom nem kaptál hasznos választ, ugye? Ezek a válaszok szerintem mellébeszélések és mindenki csak azt szajkózza amit hallott valakitől, de abba már nem gondolnak bele, hogy van-e értelme ezeknek a magyarázatoknak...
1. Statisztikák.
Nem tudom ez mennyire igaz, ha én anyavállalat lennék, akkor józan ésszel nem azt nézném, hogy hányan dolgoznak, hanem, hogy mennyi a kiadás.
2. A kölcsönzött munkaerő olcsóbb.
Ez nem igaz. Ha te dolgozol az xy munkaerő kölcsönző cégnek 100ft-ért, akkor a multinál is elvállalnád a munkát 100ft-ért és nem lenne plusz költség a munkaerő közvetítő cég jutaléka.
3. Felmondási idő
Ugyanúgy van felmondási idő a munkaerő közvetítő cégnél is...
Én is csak tippelni tudok, hogy mi ennek a jelenségnek az oka. Szerintem a felsővezetők így lopnak ki pénzt a cégekből. Ugyebár ha foglalkoztat 1000 embert akkor nem tud mind mind az 1000-rel megállapdni, hogy majd a fizuból adjon le valamennyit cserébe hogy alkalmazza. Ezért megállapodik egy közvetítő céggel aki ezt megoldja, azaz visszajuttat zsebbe szép kis összeget.
Szintén fogalmam sincs hogy ez hogyan van tálalva az anyavállalat felé, mert szerintem ezt a hülye is vágja, hogy nem éri meg, ott pedig nem hülye emberek ülnek.
Valószínüleg ők is benne vannak a buliban, sőt eleve onnan indul ki ez az egész és így lopják meg a részvényeseket, mivel azoknak nem hiszem hogy van rálátásuk a cég ügyeire...
Utolsó én is erre gondolok, hogy ez van a háttérben.
Nem igazán értem a végén amit írtál, tehát a közvetítő cégnek az anyavállalat kifizet x összeget, amiből a dolgozók csak y-t kapnak meg a fennmaradó rész meg megy a felsővezetőkhöz? Tehát ha mondjuk 120-at utal az anyavállalat de a dolgozók csak 100-at kapnak 20-at meg eltesznek a vezetők? A munkaszerződésekből stb ez nem derül ki az anyavállalat számára + ha van egy ellenőrzés a munkafelügyelettől (vagy hogy hívják)?
Tehát úgymond meglopják az anyavállalatot? És adnak egy kis jutalmat a cégeknek akitől kölcsönöznek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!