Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Jár nekem végkielégítés?

Jár nekem végkielégítés?

Figyelt kérdés

A cég, ahol dolgoztam megszűnik jogutód nélkül.

2007. május elejétől dolgoztam a cégnél.

2009.január elején megszületett az 1. babám. Terhesség alatt, a 8. héttől táppénzen voltam szülésig.

Tgyás, majd GYED-et kaptam.

Letelt a két év GYED, kivettem kb 1 hónap felgyülemlett szabimat, ami főleg 2008. évről bent maradt.

2. baba 2011. február végén született.

Jelenleg TGYÁS-n, és GYEDEn vagyok. 2011. aug.11-től GYED.

2011. aug. 19. 12:42
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen. Nem az a lényeg, hogy munkabért, vagy GYED-et kaptál, hanem az, hogy munkaviszonyban álltál-e minimum 3 évig!
2011. aug. 19. 13:08
 2/14 anonim ***** válasza:

2011. május elején már legalább 4 év munkaviszonyod van. A végkielégítést pedig a fennálló munkaviszony időtartama alapján állapítják meg. Lehettél Te ez alatt végig táppénzen, akkor is jár. Kivétel, ha szabadságvesztésedet töltöd, vagy 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadságon vagy. Ebbe nem tartozik bele a közeli hozzátartozó, a 10 éven aluli gyermek gondozása, ápolása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság.

Mivel jog utód nélkül szűnik meg a cég, valamint a cégnél eltöltött időd végkielégítésre jogosít, ezért jár is.

2011. aug. 22. 09:12
 3/14 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó

Köszönöm a válaszodat

Olvastam ilyet a neten, ez igaz?

40 napon belül fel kell vennem a felszámolóbiztossal a kapcsolatot és elmondanom a követelésemet?

Ezek járnának nekem?

-szabadság 2009-2011 ki nem vett, 1. babára járó + a 2. babának a fél éves koráig.

2. baba születése után fél év,

-végkielégítés 1 hónap,

-felmondásra járó fizetés, ami 1 hónap.

220 e ft volt a bejelentett munkabérem havonta.

2011. aug. 22. 13:38
 4/14 anonim ***** válasza:

"Jelentkezési" határidő a külsős hitelezőknek van, tehát azoknak a cégeknek, vállalkozóknak, akiket nem fizetett még ki a cég. A felszámolás közzétételétől számított valamennyi napon belül. A cég munkaviszonyos dolgozóinak nem kell bejelenteniük igényüket, hiszen a felszámoló "hivatalból" tud róluk. Viszont az egyáltalán nem baj, ha jelzed léted felé, nehogy "kimaradj a szórásból". Hallottunk már ilyesmiről. Egyébként írásban kellene, hogy értesítsen a dolgokról, a jogaidról, hogy éppen ki a munkáltatód aktuális képviselője.

Szabadság a következő időszakra számolandó. Két esetben a szülési szabadság idejére járó + 2 esetben a GYED első évére időarányosan járó. A jelzésedből arra következtetek, hogy az első baba utánit már kivetted, mielőtt a második baba megszületett volna. Akkor Neked még a 2. babára igénybe vett terhességi-gyermekágyi segély (szülési szabadság) idejére + a GYED 1 évére számolandó időarányos szabadság jár még abból, amit nem vettél ki, valamint a felmondás idejére járó átlagkereset, és a végkielégítés is.

2011. aug. 23. 06:07
 5/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat.

Csak ezt találtam:

[link]

Már kaptam levelet arról, hogy eladták a céget, ahol a passzív dolgozókat benthagyták és megindult a fizetésképtelenség miatti felszámolás.

És majd jelentkezik a felszámoló.

Ez egy hete volt, senki nem jelentkezett.

Szabim:

2008-ban táppénzen voltam terhesség alatt az 1. babával, így azt az évi szabikat vettem ki a 2. baba megszületéséig, + egy pár nap, azaz olyan 30 nap szabim van + a 2. baba után járó szabi. Azaz elég sok nap.

2011. aug. 23. 07:26
 6/14 anonim ***** válasza:

Ha eladták a véget, akkor miért számolják fel? Valahogy nem értem.

Egy cég, ha fizetésképtelen, akkor vagy csődeljárás lesz belőle, vagy ha rövid időn belül nem tudják rendezni a sorukat, akkor felszámolás. De az ilyen céget nem lehet eladni! Azt még felszámolás előtt kell meglépni. Valamit nem értek.

Nem mindegy, hogy eladták, vagy felszámolják. Akkor most mi is?

2011. aug. 23. 13:48
 7/14 A kérdező kommentje:

Amennyire értem: eladta a cég a portfólióit, cégeit, így a jogelőd cég a munkáltatóm volt, ahol dolgoztam.

Kaptam levelet az új tulajtól, hogy fizetésképtelenség miatt felszámolják a céget, erről döntöttek az Alapítói Határozatban

Zrt volt és most is Zrt csak más a tulajdonos.

Mivel a munkatársaim nagy része ugyanazon a helyen dolgozik, ugyanazok a főnökök, így az új cégbe menekítették az aktív dolgozókat, minket, passzívokat pedig benthagytak a régibe, amit eladtak.

2011. aug. 23. 14:20
 8/14 anonim ***** válasza:

Talán már értem.

Elolvastam a belinkelt oldalt. Nekünk az cég ügyvédje azt mondta annak idején, hogy a dolgozóknak nem kell benyújtaniuk semmilyen igényt, csak a beszállítóknak. Mi nem is tettük meg. Lehet, hogy azóta ezt megváltoztatták. Nem tudom.

Azért a biztonság kedvéért írásban jelezd inkább a felszámoló felé, nehogy aztán gond legyen Neked később belőle. Jobb több oldalról bebiztosítania magát az embernek a mai bürokratikus világban.

Sok sikert!

2011. aug. 24. 05:58
 9/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat.

Beszéltem a "sorstársaimmal", nekik azt javasolták a volt főnökök, hogy írjuk alá közös megegyezéssel a felmondást, mert akkor a szabi és kizárólag a szabi pénzt megkapjuk. Nem érdemes kivárni a cég végét, mert akkor valószínű, hogy egy fillért sem tudnak majd fizetni, se szabit, se felmondást, se végkielégítést.

Azaz csak a szabi pénzzel akarnak lerázni minket.

Ez lehetséges lenne???????

2011. aug. 24. 13:27
 10/14 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy így van. Többnyire ez a népszokás, hogy ne kelljen végkielégítést fizetni. Ugye ilyenkor a felszámolónak az a legnagyobb feladata, hogy a meglévő költségeket is csökkentsék. Azért küldözgetik el a dolgozókat minél előbb, értékesítik a cég vagyonát, amiből aztán fizetik a beszállítókat, még meglévő tartozásokat, adókat, valamint a dolgozók bérét, végkielégítését. Ha a bevétel nem elég erre, akkor a felszámoló köteles bérfizetés előtt még az aktuális összeget megigényelni a bérgarancia alapból, hogy a még meglévő dolgozóknak legyen fizetésük. Ugyanez a helyzet azokkal is, akik felmondási tilalom alatt állnak. Nekik a legvégén "aktuális" a javadalmazásuk, mivel nekik akkor szűnik meg automatikusan a munkaviszonyuk. Akkor kell, hogy megkapják a bentmaradt fizetésüket, végkielégítésüket stb. ugyanúgy lehívva a bérgarancia alapból, ha nincs bevétel. A belinkelt tájékoztató is írta, hogy ennek van egy maximális összege, ha Neked több járna, azt már ONNAN! nem kapnád meg, de ha még van értékesített vagyonból pénz, akkor természetesen onnan meg kell, hogy kapd. Tehát a bérgarancia alap akkor működik, ha nincs a felszámolandó cégnek árbevétele, amiből fizetni tudjon. Ha később van neki, akkor pedig vissza kell töltenie ezt a bérgarancia alapot.

Tehát valahogy így működik. Mivel én nem ismerem a Te cégedet, és vagyoni helyzetét, körülményeit, sajnos nem tudok Neked "jót" mondani. Tulajdonképpen 1 hónapnyi végkielégítés járna, döntsd el, hogy megéri-e ezért maradni olyan feltételekkel, hogy lehetséges az, hogy nem kapod meg. Bár én ezt furcsállanám, dehát ebben az országban ugye minden megtörténhet, láttunk már "csodát".

Az jó, hogy már GYED-en vagy, mert ha már nem lenne biztosítási jogviszonyod, ez akkor is járna, ellenben a tgyás-sal.

2011. aug. 25. 06:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!