Felszámolási eljárás alatt mi jár a passzív dolgozóknak?
Felszámolási eljárás indult a cég ellen, ahol dolgoztam, jelenleg gyeden vagyok (még egy évig).
Azt mondták, majd jelentkezik nálam a felszámoló, és írjak alá majd egy közös megegyezéssel történő felmondólevelet, így a bérgaranciából megkapom a bent maradt szabadságokat.
Ha megvárom, amíg kimondják a cég végét, akkor nem biztos, hogy megkapom ezt a pénzt.
A kérdésem viszont inkább a gyeddel lenne kapcsolatos.
Szeretnék még egy babát, úgy, hogy még ebbe a jelenlegi gyedbe beleszülessen. Milyen ellátást fogok kapni, ha még él a cég, amikor megszületik, és milyet, ha közben megszűnik a cég, amíg terhes vagyok?
1.tgyás, majd gyed
2.tgyás, majd gyes
3.csak gyes.
Tudna valaki segíteni nekem?
2003 óta dolgoztam a cégnél. Köszönöm szépen.
Ugyanúgy fogsz kapni tgyást és gyedet, attól függetlenül hogy a céged megszűnik.
Az ellátásaid alapja az előzőleg kiszámított thgy, illetve gyed lesz.
A felszámolással kapcsolatban tudok segíteni.
A felszámolás általában egy lassú, legfeljebb 2 évig tartó folyamat. A felmondási tilalom alatt álló (ide tartozol) dolgozók munkaviszonya a felszámolás jogerős befejeztével automatikusan megszűnik. Azért, hogy a korábban rendes felmondással távozó munkavállalókhoz képest ne szenvedjenek ők sem sérelmet, ezért megilleti őket a végkielégítés is, ha ennek feltételei egyébként is fennállnának, valamint a bent marad szabadságra járó bér is. Tehát ilyen esetben nincs felmondás.
Valószínű, hogy azért erőltetik a közös megegyezést, hogy ne kelljen adott esetben végkielégítést fizetni.
A bérgarancia alapból ki kell, hogy fizessék a fent említett juttatásokat, hiszen a felszámoló kötelessége "figyelni", ki-mikor-mire jogosult, és még a határideje lejárta előtt lehívni azt a bérgarancia alapból. Egyébként ennek az alapnak is van egy bizonyos korlátja. Nem lehet ész nélkül igénybe venni. Van dolgozónkénti maximum összeg, ami lehívható, éppen ezért szokták a dolgozókat minél előbb elküldeni, nehogy díjazás nélkül maradjanak. Pontosan nem tudom a korlátot, de mintha a dolgozó 6 havi átlagkeresetének megfelelő összeg adható maximálisan belőle.
A GYED-es kérdésedre nem válaszolnék, mert nem olyan régen változott, és még nem vagyok teljesen képben.
Belinkelek egy hivatkozást, ott keresd meg az ellátási formákat és nagyon érthetően le van írva, hogy mikor vagy jogosult thgy-ra, gyed-re.
Ha a jogutód nélküli megszűnést követő 42 napon belül szülsz, akkor még jogosult vagy thgy-ra, és ha már thgy-ra jogosult lettél, akkor automatikusan jár majd a gyed.
Olvasd végig, aztán kalkulálj...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!