Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A bérleti díjat hogy lehet...

A bérleti díjat hogy lehet utólag leadózni, ha számlát nem adtam róla?

Figyelt kérdés
Főbérlője vagyok egy lakásnak. A bérlő az első hónapra megfizette a bérleti díjat + kauciót. Ez 40 napja volt, és nem jelentettem az APEH felé, most viszont szeretném. Számlaképes nem vagyok.
2011. aug. 10. 10:20
 1/3 anonim ***** válasza:

Szia! 2011-ben már nem kell különadószám a bérbeadáshoz, és számlát se kötelező adnod róla. A bérleti díjról elvileg kellett egy átvételi elismervényt adjál. (ez lehet akár egy pénztárbizonylat, vagy egy szabad doksi is magánszemélynél)

A bérleti díjat már nem kell külön jelentened adóelőleget kellene elvielg fizetni negyedévet követő hó 12ig de ha ezt sem teszed meg nem lesz belőle gond. Bevallanod a 2011 évről szóló szja bevallásodban kell majd, és akkor az adót is megfizetheted. A kaució nem bérleti díj, ezért az nem adóköteles, hiszen elvileg az bérlőnek visszajárhat. Ha ezt úgymond lelakja majd, akkor kell leadózni.

REmélem segítettem.

2011. aug. 10. 14:07
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszi! De biztos vagy benne? Valahol azt olvastam, hogy 15 napon belül köteles vagyok jelenteni az APEH felé.
2011. aug. 11. 09:55
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem vagy köteles jelenteni, de ha akarsz, akkor kérhetsz a bérbeadásodhoz magánszemélyes adószámot. De már ez sem kötelező, csak lehetőség. Köteles vagy befizetni az esedékes adóelőleget minden tárgyhót követő hónap 12. napjáig. Aztán év végén bevallani és rendezni az adókülönbözetet, ha lesz.

Kauciónak köze sincs az egészhez, mivel az - jó esetben - visszajár a bérlőnek. Tehát letétként kell kezelned.

2011. aug. 15. 10:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!