Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan történik ezesetben az...

Hogyan történik ezesetben az adózás (alanyi mentes még a cég)?

Figyelt kérdés

EU-s országból szerzek be terméket,a cégemnek van közösségi adószáma. Alanyi mentes adózásra lett bejelentve,de elképzelhető,hogy váltani kell majd az áfakört.

Hogy van az,hogy beszerezhetem a termékeket adó nélkül is?Mikor eladom,akkor nem teszem rá az adót, mert alanyi mentes vagyok. Ha viszont áfakört kell váltani(25%),akkor utólag is visszaszámol az APEH vagy csak onnantól kezdve érvényes az adózás,ha elértem az 5 milliós forgalmat?

Plusz a számlára mit kell majd írni az adózáshoz? Semmit?

Ezekre a kérdésekre a válaszokat egyébként a könyvelőnek kellene elmondania?

2011. aug. 3. 08:16
 1/2 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem szerencsés alanyi mentesnek az eus beszerzés, mert az áfát itthon kell vallanod és megfizetned, levonni pedig nem tudod az alanyi mentesség miatt.Ezt kikerülni nem lehet, mert adószám szerinti adatszolgáltatás megy tőled is, és a partnertől is és ezt a hivatal összefuttatja.A beszerzés ideje elött pár nappal érdemes vissza jelentkezni az áfa körbe és attól a naptól áfásan értékesíteni.De választhatod azt is, hogy megfizeted az áfát itthon,és az 5M ft-ig mentesen számlázol, a netto árba beépíted a plussz áfa kiadásodat.

A könyvelőd erről teljeskörüen fel tud világosítani!

2011. aug. 3. 09:08
 2/2 anonim ***** válasza:

Ha az előző évben illetve idén nem haladták meg a 10000 eurót a közösségi beszerzéseid, akkor az eladóval nem szabad közölni a közösségi adószámodat, így ő a tagállamának megfelelő adótartalommal fogja a számlát kiállítani.

A kérdésedből úgy éreztem, hogy azt gondolod összefüggés van az eu-s beszerzés és az áfa-kör váltás között. nincs, az kizárólag attól függ, hogy mennyi a bevételed. Ha áfa-kört kell váltani, akkor azt az a számlát, amivel átléped az 5milliós értékhatárt, áfa-san kell már kiállítani, és természetesen be kell jelenteni az Apeh-nak.

A beszerzés miatt pedig nem kell átlépned az áfa-körbe-hozzáteszem év közben nem is tudsz, csak év végén, persze kivétel, ha értékesítéseid meghaladják az 5milliós értékhatárt.

A többiről kérdezd a könyvelődet, mert ő ismeri a vállalkozásodat, és tud teljes körűen válaszolni. Alanyi mentes Eu-s beszerzése ugyanis összetettebb dolog.

2011. aug. 3. 10:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!