Kell-e SZJA-t fizetnem ingatlan értékesítésem után?
Figyelt kérdés
1994.májusban vásároltam (telek+családi ház), 2008.májusban értékesítettem. Ha nem kell fizetnem, kell bevallanom?2009. márc. 5. 14:09
1/5 anonim válasza:
Én nem vagyok adószakértő, ezért kérlek, ne vedd készpénznek, amit írok, de mintha rémlene az adóbevallási dokumentumban ilyen sor, hogy "Ingatlan értékesítéséből származó bevétel". Ha kell is fizetned, ennek valószínűleg számtalan, általunk nem ismert szabálya van (mint a különféle adókedvezményeknek), ezért ilyen esetben mindenképpen célszerű könyvelőt megkérni. 2-3ezer forintért elkészítik a bevallásodat.
2/5 anonim válasza:
Amennyiben az ingatlan 14 évvel ezelőtt került a birtokodba, akkor a bevétel 10 %-a számít jövedelemnek.
3/5 anonim válasza:
Az ingatlan értékesítésből származó bevétel ha lakás a 2003-ban szerzett és azelőtt szerzett nem adóköteles. Ha nem lakás az ingatlan az 1993-ban és előtte szerzett nem adóköteles. 2008-ban értékesített ingatlan esetében kell így adózni. Ha adóköteles jövedelem nincs, bevallani sem kell. 0853 bevallás kitöltési útmutató 32-33 oldal.
4/5 anonim válasza:
A telek mekkora, már úgy értem a törvény meghatároz egy rendeltetés szerű hesználathoz szükséges telek méretet a lakóingatlanhoz (házhoz), ha ennél nem nagyobb a telek, azaz egy ingatlannak minősül a házzal, azaz lakóingatlannak minősül, akkor nem kell utánna adóznod, mert több mint 5 évig volt a birtokodban és utánna adtad el, ha viszont a telek egy szántó vagy ilyesmi, akkor elképzelhető hogy az után egy nagyon minimális adót kell fizetni, mert egyéb ingatlanok esetében a megszerzéstől számított 15 év után lesz csak 0 a fizetendő adó. Amennyiért eladtad abból le kell vonni amennyiért vetted illetve egyéb számlával igazolt költségeket ( ügyvédi díj, hirdetés díja) és a maradék összeg 10%-a után kell fieztni 25% adót. (Már ha amrad egyáltalán valami)
5/5 A kérdező kommentje:
Mindenki válaszát köszönöm!
18:53: kérdésedre válaszolva: a telek 709 nm., az épület földhivatali besorolása "lakóház". Ez az én olvasatomban lakás. Vagy csak hazabeszélek?
2009. márc. 6. 14:39
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!