Januártól esedékes 3 gyerek utáni adókedvezményt csak havonta vagy adóév végén márciusban egy összegben is lehet igényelni? Köszönöm.
Szia!
Amikor havonta számolják ki az adóelőleged, akkor vonják le a családi kedvezményt ami 3 gyerek esetén 3*206250. Egy összegbe az adójóváírást kaphatod, ha nem kérted a havi jóváírást ami a számított adód mínusz 12100. Akkor ne kérd, ha az éves bruttósított béred meghaladja a 3960000 Ft-t
Nem kötelező igénybe venni a havi adóelőleg számításánál, úgyan úgy, ahogy az adójóváírást sem. Ha Te egész évben nem kéred, akkor majd az adóbevallásnál érvényesítheted ezt is, akár az adójóváírást. Tehát egy összegben.
Semmilyen rendelet nem kötelez arra, hogy Te köteles vagy év közben igénybe venni bármelyik kedvezményt, amelyre jogosult lennél.
Folytatás:
Ha év közben meggondolod magad, hogy mégis csak kellene havonta több pénz a zsebedbe, akkor akár év közben is megigényelheted azt, persze nem visszamenőleg. Azt az összeget, amiről év elején lemaradtál, az adóbevallásodban fogod visszakapni.
Nem is kell tőle tartani. Ez általában annak jut eszébe, aki nem akarja kifizetni. Nálunk a nővéremnél fordult elő, mi elmentünk a bíróságra, de csak azért, mert "pofátlanul" sokat keresett az apa, és még az ilyesmit is le akarta nyúlni a gyerekétől, miközben mi segítettük a testvéremet a gyerkőc ellátásában anyagilag. Úgyhogy tulajdonképpen én voltam az, aki ezt a dolgot erőltette, de nem tettem volna, ha az apa hozzáállása ebben és más dologban is olyan lett volna, ami azt tükrözi, hogy felfogta: Ő a gyerek apja és ezzel kapcsolatban bizony vannak kötelességei, nem csak jogai.
Akkor sem tettem volna, ha azt látom, hogy elég baja van neki ezen kívül is, és anyagilag elég eltartania magát és az új családját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!