Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Feketemunkát hogy és hol...

Feketemunkát hogy és hol jelentsem be?

Figyelt kérdés
2010. dec. 17. 19:35
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Ez a baj, hogy azok puffognak az elkorrumpált adópénzekről, akik maguk is, ahol csak lehet, elcsalják az adót. Ez az egész szemétdomb alulról táplálkozik. Csak nálunk lehet hős az adócsaló, csak nálunk lehet hős a whiskys. Nem azt mondom, lehet élni ilyen világot, de ennek a világnak a része az is, hogy adott esetben nem fizetik ki a feketemunkát. És ha csalunk, ne pattogjunk már, hogy a másik is csalni mer!
2010. dec. 18. 15:59
 12/15 anonim ***** válasza:
67%

Ezzel én alapból egyet tudnék érteni, de ehhez az kéne, hogy legalább az alapvető életfeltételeket garantálja az állam. Mert lehet, hogy a vállalkozónak mindegy, hogy mennyire jelent be, de neked meg nem mindegy, ha egyszer a bérek alsó határa úgy van megszabva, hogy abból egyszerűen nem lehet megélni (értsd, vagy eszel, vagy laksz valahol)!

Nekem ilyen gondjaim nincsenek (nem vállalkozók alkalmaznak), de egy csomó ügyféltől hallok ugyanilyen kérdést, hogy hol lehet feljelenteni a munkaadóját, mert nem jelent be, nem fizet ki, nem érdekli a munkáltatót, hogy ő éhenhal, nincs TB-je, és neki már elege van, legalább dögöljön meg az is vele együtt...

Nem lenne ebből gond, ha nem lenne ilyen rohadtul nehéz egyáltalán munkát találni ebben a nyomorult mai világban. Ha államilag garantálva lenne, hogy akinek nincs munkája, annak legalább felajánlanak valami közmunkát minimálbérért, vagy bármit, akkor gondolom, azért jóval kevesebb lenne azok száma, akik feketéznek (bár persze akkor is lenne, de azok engem se érdekelnének úgy már).

Viszont az a nagy helyzet, hogy a jelenlegi helyzetben egy ilyen hosszútávon feketemunkára kényszerített ember akár bármikor éhen is halhat, hacsak nincs megtakarítása. A munkaügyitől ugye nem fog semmi ellátást kapni ha olyan helyzetbe kerül, mivel nincs 200 nap igazolható munkaviszonya 4 éven belül. Feketemunkánál a TB-t is magának kell fizetnie havonta.

És azért szálljunk már le a földre, nem olyan összegekről van itt szó általában, aminek a nettó összege szignifikánsan magasabb, mint a bejelentett lenne!

Sajnos jelenleg az emberek többsége úgy él meg, ahogy tud, vagy feldobja a talpát...

2010. dec. 18. 16:56
 13/15 anonim ***** válasza:

16:56-os:

A minimálbér (73500 forint) kifizetése a munkáltatónak 93.345 forintjában van, a dolgozó pedig kézhez kap belőle 60236 forintot. Tehát a munkáltató által kifizetendő összegből a dolgozóé kb a 2 harmad, az államé 1 harmad.

A garantált bérminimumnál is hasonló az arány: Bruttó 89500 forint nettója 70062 forint, a munkáltató összes költsége 113665 forint.

[link]

Éves szinten azért ezek elég szép összegek.

2010. dec. 19. 13:21
 14/15 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!nem vitát akartam,csak kérdeztem :)

Amúgy egyszeri 20.000 ft ról volt szó,ami épp fedezte a kiadásaimat,szóval egy foritot nem krestem,csak ha már ingyen ,,dolgoztam", ne még én fizessek érte.

2010. dec. 19. 14:36
 15/15 anonim válasza:
Munkaügyi központokban jelentheted be. Ott, ahol a munkanélküliekkel foglalkoznak. rbaby
2010. dec. 27. 14:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!