Részvények utáni adófizetést miképpen?
Tavaly kipróbáltam a Trading212-őt. Viszont mivel lett az üzleteken nyereségem (nagyon hatalmas összegek, de később leírom) ezért gondoltam hogy leadózok utánuk.
-Realizált nyereség: 1545,79Ft
-Osztalék: 10,89Ft
-Kamat: 176,79Ft
Ha jól számolom a nyereségre 231,87Ft-ot kéne fizetnem, az osztalékok után 3,05Ft-ot illetve 49,5Ft-ot a kamatra.
Először is, ez a számolás jó?
Volt fxdíj (pénzváltás díja) 231,16Ft (ez csökkenti esetleg az adóalapot?)
Valamint mi a pontos menete az adózásnak?
Tudom, ez semmi pénz, de le szeretném most ezt adózni, hogy nehogy véletlen betalaláljanak.
Előre köszönöm a segítséget.
A nyereséggel a tranzakciós díjak szembeállíthatók, csökkentik az adóalapot. Valamint az osztalék esetében van plafonja a szochonak: hogyha az összevont adóalap jövedelmei illetve egyes külön adózó jövedelmek összege elér egy szintet akkor afelett már nem terhel szocho. Nem kell szochot fizetni az EGT országokban működő tőzsdékre bevezetett cégek osztaléka után sem.
A kamatnál nincsenek ilyen mentességek, plafonok.
Az szja bevallásban kell feltüntetni ezeket, és megfizetni pedig a NAV megfelelő számlájára.
Köszönöm. Ezek szerint jól számoltam, mivel nincs munkám (hallgató vagyok)így nincs elég jövedelmem ahoz hogy ne kelljen utána szochot fizetni.
Az osztalék pedig usa részvényb jött, így az nem egt ország, tehát oda is kell szocho.
Köszönöm még egyszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!