20 éves vagyok,dolgozom. Nem tudom, hogy tartozom-e adóval. Leveleket kaptam postán, hogy tartozom, havonta nőtt az összeg. Rájöttem, hogy a főnököm nem fizet. Mondja, lesz-e problémám a jövőben?
"Rájöttem, hogy a főnököm nem fizet. "
Nem ezzel szokott gond lenni, hanem azzal, hogy nem hivatalosan foglalkoztat. Magyarul: feketén foglalkoztat.
Nos ha valóban ez van, akkor nem számítasz a Tbj. törvény szerint biztosítottnak, így magad után kell fizetned zsebből az egészségügyi szolgáltatási járulékot az államnak.
Nagy valószínűséggel erről lesz szó, mint "tartozás".
Valóban nem lenne rossz, ha elolvasnád a postán érkezett értesítéseket, mi áll bennük, mert így csak tippelgetni tudunk.
"hogyan tudom megnézni, hogy van-e tartozás"
Ha van ügyfélkapud, akkor azon keresztül nagyon sok mindent meg tudsz nézni. Például azt is, hogy hivatalosan foglalkoztatnak, vagy sem. Valamint azt is, hogy milyen tartozásod van az állam felé.
"Minden hónapban kaptam egy levelet a 10 ezer forintos adósságomról, és láttam, hogy az összeg növekszik."
Még mindig nem írtad meg, hogy milyen jellegű a tartozásod. Melyik adónemen áll fenn, milyen jogcímen.
"Jelenleg nem kaptam levelet. Lehet, hogy várnom kellene erre a hónapra."
Az adóhivatal nem fog minden héten, hónapban értesíteni arról, hogy éppen mennyi tartozásod van. 10 ezer forint feletti hátralék esetén elindíthatja a végrehajtási eljárást mindenféle írásbeli külön értesítés nélkül.
"Van egy kérdésem: lesz-e jövőben problémám egy másik munkahely megszerzésével, ha magam fizetem be az összeget?"
Mivel jelenleg ez a Te tartozásod, nem másé, ezért nyilván neked kell megfizetned, nem másnak.
Az adó- és köztarozás semmiféle módon nem hat ki egyik munkahelyedre sem. Ha mégsem fizetnék meg, akkor maximum letiltják a fizetésed ott.
"Nem szeretnék a főnökömre várni, és nem akarok problémákat. Nem igazán értek ezekhez a dokumentumokhoz."
Leírtam fentebb, hogy szerintem mi a szitu veled kapcsolatban. Kérek megerősítést, hogy jól gondolom vagy sem. Megerősítés az lenne, ha leírnád, hogy milyen adónemen, milyen jogcímen követel tőled bármit is a NAV. Gondolom, hogy NAV-ról van szó, mert helyi adót például az önkormányzati adóhatóság is hajthat. De még csak azt sem tudjuk biztosan, hogy valóban a NAV vegzál, vagy sem.
Vedd elő a levelet és írd már le, mi a tartozás jogcíme?
(Milyen adóval tartozol?)
Beléptem a portálba, ahol az adóim vannak feltüntetve.
Adónem Egeszség szolgáltatási járulék
Előirás 188 000
befizetés(-)100 000
egynleg 90 000
Volt egy olyan helyzetem, hogy mivel nem fizették az adókat, a biztosítási kártyám le lett tiltva (érvénytelen lett). Kényszerültünk, hogy elmenjünk az irodába a főnökkel, és akkor 100 ezer forintot kifizettem (ő nem volt nálam pénz). Letöltöttem egy alkalmazást a telefonra, most már látom, milyen tartozásaim vannak. Az a 100 ezer, amit kifizettem, az utolsó tranzakció volt, azóta ismét nem fizetett a főnököm... tehát újra 100 ezer forint tartozásom van. Mondja, lesznek problémáim, ha ez így folytatódik? Kérni fogom őt, hogy fizessen. Csak minden levelet, amit kapok, átadok neki, de mindig azt mondja, hogy elfelejtette... Nem akarok semmiféle problémát. Kérem, segítsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!