20 éves vagyok,dolgozom. Nem tudom, hogy tartozom-e adóval. Leveleket kaptam postán, hogy tartozom, havonta nőtt az összeg. Rájöttem, hogy a főnököm nem fizet. Mondja, lesz-e problémám a jövőben?
Olvastam, hogy a jövőben, ha máshol akarok elhelyezkedni, lehet, hogy nem vesznek fel, mert megnézik az adótartozások történetét és az egészségügyi kártyámat... EZ IGAZ???
Az a tervem, ha felmondok, hogy megfenyegetem a főnökömet, hogy ügyvédhez fordulok, és bíróság elé viszem az ügyet, akkor ő kifizeti, és nem lesz több probléma??? Új lappal kezdem az egészet.
Akkor kezdem az elején:
A 408. Egészségügyi szolgáltatási járulékot azoknak a magyarországi lakcímmel rendelkezőknek kell fizetniük, akik nem állnak biztosítási jogviszonyban (például munkaviszony), vagy egyéb okkal nem mentesülnek a szóban forgó járulék fizetése alól (például kiskorúak, külföldön munkát vállalók, stb.).
A járulékot arra az időszakra írják elő, amikor nincs biztosítási jogviszonyod, vagy nincs mentesülési indok.
Ha a járulék összege már 100 ezer forint feletti, akkor az nem egy évre szólóan előírt kötelezettség, tehát nincs kizárva, hogy régebbi időszakra vonatkozóan íródott elő, nem a mostani időre, hanem egy olyan korábbi időszakra, amikor nem volt munkaviszonyod.
Ehhez a járulékkötelezettséghez a munkáltatódnak semmi köze. Miért kéne neki megfizetnie?
Ha a mostani munkáltatód nem hivatalosan foglalkoztat, hanem feketén, akkor nyilván erre a mostani időszakra is íródik elő folyamatosan a szóban forgó járulék.
Mivel említetted, hogy a TAJ-számodat már érvénytelenítették (piros TAJ-szám) a felhalmozott járuléktartozás miatt, ezért amíg azt maradéktalanul meg nem fizeted, a TAJ-számod nem lesz érvényes (zöld TAJ-szám). Az érvénytelenítés hátránya, hogy ingyenes orvosi ellátásra jelenleg nem vagy jogosult hazánkban.
Csak tisztában vagy azzal, hogy a jelenlegi munkáltatódnál hivatalosan vagy foglalkoztatva vagy sem? Ha nem, attól még a szóban forgó eü. szolgáltatási járulékot nem a munkáltatód fogja kifizetni, mert jogilag ahhoz semmi köze. Őt maximum az adóhatóság a részedre juttatott fekete fizetés után terheli közteher-fizetési kötelezettség, amire a hatóság kötelezheti, ha lebukik.
"Olvastam, hogy a jövőben,"
Nem tudom, hogy hol olvastad, de fantasztikus jellegű cikkekkel inkább ne foglalkozzál!
A munkáltatónak semmi köze ahhoz, amit te írsz (adótartozás, TAJ ellátások). Akkora személyiségi jogok sértésének számítana, mint ide Buda.
Akkor még egyszer: A mostani tartozásodhoz a munkáltatódnak az ég egy adta világon semmi köze! Neked kell azt szorgalmazni, hogy ne feketén foglalkoztassanak, hanem hivatalosan/törvényesen és akkor arra az időszakra nem íródik elő az eü. szolgáltatási járulék.
Ha már ennyire megy az applikációval való ténykedés, nézd már meg azt is, hogy a mostani munkáltatódnál hivatalosan foglalkoztatnak, vagy sem -> Be vagy jelentve a NAV-nál, mint munkaviszonyos vagy sem.
Ügyfélkapus belépéssel itt tudod megnézni ->
Foglalkoztatással kapcsolatos lekérdezési lehetőséget keress.
Írd majd meg, hogy mit találtál! Köszi...
A válaszaitok alapján:
Nem szükséges aggódni. Még ha a TAJ státuszom ideiglenesen "piros" is, ez a jövőbeli munkavállalás szempontjából nem okoz leküzdhetetlen problémákat. Miután rendezem a fennálló tartozásomat, a státuszom "zöldre" vált, és ismét hozzáférhetek minden egészségügyi szolgáltatáshoz, ahogyan korábban.
Munkaszerződésem:
előzetes MUNKASZERZŐDÉS
amely létrejött egyrészről
a ————— (képviseletre jogosult neve). ..... (foglalkoztató neve), mint munkáltató, és
ÉN —- , férfi, magyar állampolgár mint munkavállaló között az alulirott helyen és napon, az alábbi feltételekkel
1 Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a Munkáltató a Munkavállalót 2023. 02. 01. napjától kezdődő határozatlan időtartamú munkajogviszony keretében
foglalkoztatja a jelen munkaszerződésben foglaltak szerint.
2. A Munkavállaló munkaköre villanyszerelő, FEOR kódja: ——
3. A Munkavállaló alapbére havi bruttó 260.000 Ft.
4 A munkavégzés helye(i): Magyarország területen változó
a) a munka természetéből adódóan a munkavégzés több megye területére terjed ki, a munkavégzés megkezdésének helye: ———
b) a munkavállalót a foglalkoztató több különböző megye területén lévő - telephelyén kívánja foglalkoztatni, a foglalkoztató székhelye: ——-
5. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a Munkáltató a Munkavállalót az általános teljes napi munkaidőben foglalkoztatja. A Munkavállaló munkaideje napi 8 óra.
6 Szerződő felek három havi próbaidőt kötnek ki. Tudomással bírnak arról, hogy a próbaidő alatt bármelyik fél jogosult a munkaviszony indokolás nélküli, azonnali hatályú felmondással történő megszüntetésére.
7 A Munkáltató tájékoztatja a Munkavállalót arról, hogy személyes adatait a munkaviszonyból eredő, illetőleg ahhoz kapcsolódó jogszabályi kötelezettségei teljesítése érdekében, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. rendelkezései szerint kezeli. A Munkáltató a Munkavállalóra vonatkozó tényt, adatot,
véleményt harmadik személlyel csak törvényben meghatározott esetben, vagy a Munkavállaló
Vidd be a munkaszerződést a NAV-hoz. Az, hogy a munkáltatód nem jelentett be, nem a te hibád és nem is neked kell kifizetni a tartozást. Ezzel együtt párhuzamosan keress új munkahelyet.
Ja és mivel nem jelentett be, táppénzre sem tudsz menni, ha lebetegszel vagy eltörik a kezed stb. és a nyugdíj éveidbe sem számolják be!
"Az, hogy a munkáltatód nem jelentett be, nem a te hibád"
Ez így igaz, de még mindig nem tudjuk, hogy mi is van valóban.
Könyörgöm!
Nézd már meg az általam belinkelt oldalon belépve, hogy be vagy-e jelentve a NAV-hoz, mint munkaviszonyos 2023. 02. 01. kezdő dátummal, vagy sem!!!!
Írd már meg, hogy mit tart nyilván ebből a szempontból a NAV rólad
Köszi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!