Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 20 éves vagyok,dolgozom. Nem...

Dan5 kérdése:

20 éves vagyok,dolgozom. Nem tudom, hogy tartozom-e adóval. Leveleket kaptam postán, hogy tartozom, havonta nőtt az összeg. Rájöttem, hogy a főnököm nem fizet. Mondja, lesz-e problémám a jövőben?

Figyelt kérdés

#tartozom-e adóval #hogyan tudom megnézni, hogy van-e tartozás #25-ig nincs adófizetési kötelezettség?
okt. 27. 13:16
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Olvastam, hogy a jövőben, ha máshol akarok elhelyezkedni, lehet, hogy nem vesznek fel, mert megnézik az adótartozások történetét és az egészségügyi kártyámat... EZ IGAZ???

Az a tervem, ha felmondok, hogy megfenyegetem a főnökömet, hogy ügyvédhez fordulok, és bíróság elé viszem az ügyet, akkor ő kifizeti, és nem lesz több probléma??? Új lappal kezdem az egészet.

okt. 29. 20:19
 12/19 anonim ***** válasza:
Ehhez nem kell ügyvédhez fordulnod, menj be a NAV-hoz személyesen ügyfélfogadási időben. Mondd el ugyanezt, vidd magaddal a munkaszerződésed. Ha ezt sem kaptál, akkor majd jegyzőkönyvezik a vallomásod. A főnöködet fogják megbüntetni, rajta fogják behajtani. Ettől még felvesznek máshová, felmondhatsz nyugodtan.
okt. 30. 03:29
 13/19 anonim ***** válasza:

Akkor kezdem az elején:

A 408. Egészségügyi szolgáltatási járulékot azoknak a magyarországi lakcímmel rendelkezőknek kell fizetniük, akik nem állnak biztosítási jogviszonyban (például munkaviszony), vagy egyéb okkal nem mentesülnek a szóban forgó járulék fizetése alól (például kiskorúak, külföldön munkát vállalók, stb.).

A járulékot arra az időszakra írják elő, amikor nincs biztosítási jogviszonyod, vagy nincs mentesülési indok.

Ha a járulék összege már 100 ezer forint feletti, akkor az nem egy évre szólóan előírt kötelezettség, tehát nincs kizárva, hogy régebbi időszakra vonatkozóan íródott elő, nem a mostani időre, hanem egy olyan korábbi időszakra, amikor nem volt munkaviszonyod.

Ehhez a járulékkötelezettséghez a munkáltatódnak semmi köze. Miért kéne neki megfizetnie?

Ha a mostani munkáltatód nem hivatalosan foglalkoztat, hanem feketén, akkor nyilván erre a mostani időszakra is íródik elő folyamatosan a szóban forgó járulék.

Mivel említetted, hogy a TAJ-számodat már érvénytelenítették (piros TAJ-szám) a felhalmozott járuléktartozás miatt, ezért amíg azt maradéktalanul meg nem fizeted, a TAJ-számod nem lesz érvényes (zöld TAJ-szám). Az érvénytelenítés hátránya, hogy ingyenes orvosi ellátásra jelenleg nem vagy jogosult hazánkban.

Csak tisztában vagy azzal, hogy a jelenlegi munkáltatódnál hivatalosan vagy foglalkoztatva vagy sem? Ha nem, attól még a szóban forgó eü. szolgáltatási járulékot nem a munkáltatód fogja kifizetni, mert jogilag ahhoz semmi köze. Őt maximum az adóhatóság a részedre juttatott fekete fizetés után terheli közteher-fizetési kötelezettség, amire a hatóság kötelezheti, ha lebukik.

"Olvastam, hogy a jövőben,"

Nem tudom, hogy hol olvastad, de fantasztikus jellegű cikkekkel inkább ne foglalkozzál!

A munkáltatónak semmi köze ahhoz, amit te írsz (adótartozás, TAJ ellátások). Akkora személyiségi jogok sértésének számítana, mint ide Buda.

Akkor még egyszer: A mostani tartozásodhoz a munkáltatódnak az ég egy adta világon semmi köze! Neked kell azt szorgalmazni, hogy ne feketén foglalkoztassanak, hanem hivatalosan/törvényesen és akkor arra az időszakra nem íródik elő az eü. szolgáltatási járulék.

Ha már ennyire megy az applikációval való ténykedés, nézd már meg azt is, hogy a mostani munkáltatódnál hivatalosan foglalkoztatnak, vagy sem -> Be vagy jelentve a NAV-nál, mint munkaviszonyos vagy sem.

Ügyfélkapus belépéssel itt tudod megnézni ->

[link]

Foglalkoztatással kapcsolatos lekérdezési lehetőséget keress.

Írd majd meg, hogy mit találtál! Köszi...

okt. 30. 03:45
 14/19 anonim ***** válasza:
Van munkaszerződésed?
okt. 30. 08:12
 15/19 A kérdező kommentje:

A válaszaitok alapján:

Nem szükséges aggódni. Még ha a TAJ státuszom ideiglenesen "piros" is, ez a jövőbeli munkavállalás szempontjából nem okoz leküzdhetetlen problémákat. Miután rendezem a fennálló tartozásomat, a státuszom "zöldre" vált, és ismét hozzáférhetek minden egészségügyi szolgáltatáshoz, ahogyan korábban.

Munkaszerződésem:

előzetes MUNKASZERZŐDÉS

amely létrejött egyrészről

a ————— (képviseletre jogosult neve). ..... (foglalkoztató neve), mint munkáltató, és

ÉN —- , férfi, magyar állampolgár mint munkavállaló között az alulirott helyen és napon, az alábbi feltételekkel

1 Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a Munkáltató a Munkavállalót 2023. 02. 01. napjától kezdődő határozatlan időtartamú munkajogviszony keretében

foglalkoztatja a jelen munkaszerződésben foglaltak szerint.

2. A Munkavállaló munkaköre villanyszerelő, FEOR kódja: ——

3. A Munkavállaló alapbére havi bruttó 260.000 Ft.

4 A munkavégzés helye(i): Magyarország területen változó

a) a munka természetéből adódóan a munkavégzés több megye területére terjed ki, a munkavégzés megkezdésének helye: ———

b) a munkavállalót a foglalkoztató több különböző megye területén lévő - telephelyén kívánja foglalkoztatni, a foglalkoztató székhelye: ——-

5. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a Munkáltató a Munkavállalót az általános teljes napi munkaidőben foglalkoztatja. A Munkavállaló munkaideje napi 8 óra.

6 Szerződő felek három havi próbaidőt kötnek ki. Tudomással bírnak arról, hogy a próbaidő alatt bármelyik fél jogosult a munkaviszony indokolás nélküli, azonnali hatályú felmondással történő megszüntetésére.

7 A Munkáltató tájékoztatja a Munkavállalót arról, hogy személyes adatait a munkaviszonyból eredő, illetőleg ahhoz kapcsolódó jogszabályi kötelezettségei teljesítése érdekében, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. rendelkezései szerint kezeli. A Munkáltató a Munkavállalóra vonatkozó tényt, adatot,

véleményt harmadik személlyel csak törvényben meghatározott esetben, vagy a Munkavállaló

okt. 30. 13:26
 16/19 anonim ***** válasza:
Tehát már több, mint másfél éve dolgozol itt. Azt írod, most vagy húsz éves, az iskolát mikor fejezted be? Ezt azért kérdezem, mert tanulóként biztosított voltál. Ezelőtt dolgoztál már valahol vagy a suli után ez az első munkahelyed?
okt. 30. 13:47
 17/19 anonim ***** válasza:

Vidd be a munkaszerződést a NAV-hoz. Az, hogy a munkáltatód nem jelentett be, nem a te hibád és nem is neked kell kifizetni a tartozást. Ezzel együtt párhuzamosan keress új munkahelyet.

Ja és mivel nem jelentett be, táppénzre sem tudsz menni, ha lebetegszel vagy eltörik a kezed stb. és a nyugdíj éveidbe sem számolják be!

okt. 30. 14:32
 18/19 A kérdező kommentje:
A nyugdíjjogosultság egyáltalán nem érdekel. Csak attól tartok, hogy lesznek-e valamilyen problémáim. Szeretnék egy másik munkát találni… Nem akarok semmilyen problémát, csak jól szeretnék élni és szabályosan dolgozni.
okt. 30. 18:55
 19/19 anonim ***** válasza:

"Az, hogy a munkáltatód nem jelentett be, nem a te hibád"

Ez így igaz, de még mindig nem tudjuk, hogy mi is van valóban.

Könyörgöm!

Nézd már meg az általam belinkelt oldalon belépve, hogy be vagy-e jelentve a NAV-hoz, mint munkaviszonyos 2023. 02. 01. kezdő dátummal, vagy sem!!!!

Írd már meg, hogy mit tart nyilván ebből a szempontból a NAV rólad

Köszi...

okt. 31. 04:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!