Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ilyen esetben mire számíthat...

Ilyen esetben mire számíthat a NAV részéről a vállalkozó?

Figyelt kérdés

Adott egy magánszemély aki semmiféle szakmai végzettséggel nem rendelkezik.

Szerződést köt egy másik magánszemélyel (papíron, személyes adatokkal, a munka leírásával, a megállapodott összeggel)

A megadott adatok fedik a valóságot, tehát nem álnéven tölti ki a papírokat a vállalkozó.

A munkát elvégzi, 5 millió forint kifizetés megtörténik (banki átutalással), de számlát nem ad a "vállalkozó".

Semmiféle kamarai tagsága, vagy papírja nincs, tehát ha akarna se tudna számlázni.

Ezzel tud valamit kezdeni a NAV?Ha igen mit szoktak ilyen esetben csinálni?

dec. 28. 14:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Utaltál, nem állított ki számlát, tehát gondjai lesznek a "vállalkozódnak" belőle.
dec. 31. 06:51
 12/21 A kérdező kommentje:

Mekkora lehet a büntetés ha 5 millió után nem ad számlát?

Illetve, ha nem fizet a NAV-nak sem, akkor börtönbüntetés lesz?

dec. 31. 15:34
 13/21 anonim ***** válasza:

Adósok börtöne nincs.

Bírság?

1 millió helyett 2 millió forintig terjedő mulasztási bírságot róhat ki az adóhatóság, ha a számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség elmarad.

Eltitkolt bevétel miatt további bírságok, rá a késedelmi pótlék stb.

Minden eset egyedi. Kezdő összeg és maximális összeg van meghatározva. Közötte bármennyi, ügye válogatja.

jan. 1. 06:35
 14/21 anonim ***** válasza:

De azzal, hogy végzettség nélkül vállalt munkát, sajnos semmit nem kezdenek a hatóságok.

Engem becsapott egy magát lakatosnak tituláló egyén, aki még kárt is okozott. Próbáltam mindenhol felhívni rá a figyelmet, senki nem foglalkozott vele. A kamara például azt mondta, hogy mivel nem kamarai tag, nem tartozik rájuk.

Ezek szerint lehet nyugodtan kontárkodni, és csak a számlaadás elmulasztása miatt büntethetnek?

Például egy kőműves ha vízvezeték szerelő munkát vállal, ad is számlát kőműves munkáról, akkor megússza? Holott nincs is végzettsége?

jan. 1. 07:49
 15/21 A kérdező kommentje:
Azt értem, hogy nincs adósok börtöne...de ha nincs semmi a nevén, akkor a NAV úgyse tudja behajtani, akkor nem mindegy? Tartozhatok 100 millióval is az államnak vagy bárkinek, ha a nevemen semmi sincs.
jan. 1. 17:31
 16/21 anonim ***** válasza:

Oké. Ezt tudjuk. Indítsunk népszavazást, hogy legyen adósok börtöne (egyébként támogatom). Valószínűleg visszatartó erő lenne.

De vajon miért is nincs?

"Ezek szerint lehet nyugodtan kontárkodni, és csak a számlaadás elmulasztása miatt büntethetnek?"

Nem NAV hatáskör a végzettség nélküli "kontárkodás". Miért is foglalkozna olyamivel, ami nem tartozik a feladatkörébe.

Ptk. vonatkozik az ilyen "ügyletekre". Ha neked bárki kárt okozott, perelhetsz kártérítésért. Mindegy, hogy miért okozott kárt. Mi volt az előzménye.

A NAV - ha valaki hivatalosan és engedély birtokában dolgozik - azért bírságolhat, ha elmulasztja az illető a törvénybe foglalt kötelezettségeit.

Ha nem hivatalosan szerez bevételt/jövedelmet, maximum a be nem vallott bevétel/jövedelem "ügye" tartozik rá.

Gondolj bele, ha egy orvos úgy praktizál, hogy nincs rá engedélye (vagy nincs is orvosi végzettsége), nem a NAV fog kopogtatni emiatt az ajtaján, hiszen ez nem feladata.

jan. 2. 05:34
 17/21 anonim ***** válasza:

16-os: nekem feleslegesen magyarázod, ez a szakmám. Tudom, hogy nem a NAV hatásköre. Viszont azért hoztam fel a problémát, mert SENKI nem foglalkozik a kontárkodással. A kamara a NAV-hoz irányított, képzeld. Ő nem tudja, hogy nem NAV hatáskör?

Ismerősömnél volt egy magát vízvezeték szerelőnek kiadó férfi, úgy elszúrt mindent, hogy öröm volt nézni. Reklamációra azt mondta, hogy vegyenek szürke ragasztót, és ahol szivárgás van, hogy tekerjék körbe. Ilyen esetben miért a bírósághoz kellene fordulni, ahol évekig elhúzódik egy per pár tízezer forintért????? Miért nincs egy hatóság, aki lefülelné a kontárokat?

jan. 2. 07:30
 18/21 anonim ***** válasza:
16-os: az orvos példádnál ki foglalkozik vele???? Jó lenne tudni.
jan. 2. 07:31
 19/21 anonim ***** válasza:

Orvos esetében szerintem bűncselekmény a sztori. Vízszerelő esetében pedig pont le van szarva, hogy van e engedélye. A jogi oldalt csak annyiban érinti, hogy a vállalkozásba olyan tevékenységet vehet fel amihez nem kell végzettség vagy amihez van neki.

Egyébként a vízszerelés végzettség köteles? (nem tudom, csak kérdem)

Bizony a szalmunkások esetében macera, mert tele van kóklerrel. Sok esetben a végzettséggel rendelkező nagymenők a legnagyobb kóklerek és rablók. Továbbra is ezért csinálom magamnak amit csak lehet.

Érdekesség: kb fél éve beüzemelt klíma kondenzvíz elvezetője szépen lefagyott. Házon kívül van vezetve, bűzzáróval a csatornába. Valszeg a bűzzáró nem erre való. (egy klímás ismerős meg is jegyezte). Bizony belefagyott a víz, így szépen a csepptálcáig megfagyott víz, így mellette folyt és a cső mellett fagyogatott. Tegnap pucoltam ki.....

Ezen kívül klímás ismerős megjegyezte, hogy a cső is szar és anyagában is szét fog fagyni. szóval nyáron rendberakom az egészet magam.

Másik, régebbi klímáknál a csepptálca és a kifolyó fagyott be teljesen. Szerencsére mellette tudott folyni a víz, lógott a halom jégcsap belőle.

Kiolvasztgattam, rendbetettem, kiderült, hogy a kifolyója el volt dugulva minden szarral, így nem tudott ürülni a víz, nyilván befagyott. Bár van elvileg tálcafűtés, gondolom erre már kevés volt.

Klímások 2 éven át jártam ki 2x pucolni. A beltériről írtam már másik kérdésben, hogy tiszta penész volt, én tanultam meg rendesen kipucolni mindet végül. A kültérire megjegyezték, hogy "ezen nincs mit tisztítani".

Hát igen, annyira nem volt mit, hogy a kifolyóó eldugult a szennyeződéstől. Nyáron kipucolom rendesen az egészet. Szerintük csk azt kell tisztítani ami tele van menve nyárfa virággal.

Ezek engedéllyel rendelkező klímások, komolyabb cég. Ennyit erről. Nem véd semmitől a szakmunkásbizonyítvány.

jan. 2. 11:01
 20/21 anonim ***** válasza:

"Miért nincs egy hatóság, aki lefülelné a kontárokat?"

Kérdezd meg a kormányt erről. Én is szeretném tudni a választ. Köszi!

"A kamara a NAV-hoz irányított, képzeld. Ő nem tudja, hogy nem NAV hatáskör?"

Lassan már népszokás lesz minden miatt (is) a NAV-hoz irányítani az embereket. No meg a kamaránál sem mindig azok ülnek, akik értenek is a feladatukhoz.

jan. 3. 06:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!