Ilyen esetben mire számíthat a NAV részéről a vállalkozó?
Adott egy magánszemély aki semmiféle szakmai végzettséggel nem rendelkezik.
Szerződést köt egy másik magánszemélyel (papíron, személyes adatokkal, a munka leírásával, a megállapodott összeggel)
A megadott adatok fedik a valóságot, tehát nem álnéven tölti ki a papírokat a vállalkozó.
A munkát elvégzi, 5 millió forint kifizetés megtörténik (banki átutalással), de számlát nem ad a "vállalkozó".
Semmiféle kamarai tagsága, vagy papírja nincs, tehát ha akarna se tudna számlázni.
Ezzel tud valamit kezdeni a NAV?Ha igen mit szoktak ilyen esetben csinálni?
Nem vagyok könyvelő, de ha nincs adószámod, akkor biztosan nem vagy vállalkozó.
Ez valamilyen jövedelemnek számít, szerintem ilyen esetben majd az SZJA bevallásban kell jövedelemként feltüntetni, bevallani.
De ha szerződés van, azaz ő megtéveszti az embereket azzal, hogy vállalkozónak adja ki magát, akkor kb adózatlanul kereshet így pénzt?
Magyarul akkor ha van végzettségem is, ne legyek vállalkozó, hanem vállalkozás nélkül keressem a pénzemet, mert akkor csak valamilyen jövedelemként kell feltüntetnem, ahelyett, hogy keményen adóznék mint ahogy egy tisztességes vállalkozó is teszi?
Na igen, most az kérdezitek ami az én kérdésem :D
Szóval akkor az első válasz alapján keresek x milliót az évben amit abból szedtem össze, hogy valamilyen vállalkozónak kiadom magam, és majd az SZJA-ban bevallom, de akkor sem annyit adózok utána mintha az vállalkozóként tenném.
Egyetértek a 7-es válaszolóval.
Az SZJA bevallásban bevételszerzési/jövedelemszerzési kategóriák vannak.
Hova rakod a fenti bevételt/jövedelmet, ha egyikbe sem "fér" bele az SZJA törvény alapján? Beírod az EGYÉB JÖVEDELEM kategóriába?!?!?!?!
Továbbá: A jövedelmek nagy részéről az adatszolgáltatás havi bevallás formájában beérkezik a NAV-hoz, amiből aztán a NAV-tervezet elkészül. Szerinted nem fog ellenőrzést kezdeményezni a NAV, ha egy olyan tételt lát majd az SZJA bevallásodban, ami valamilyen szempontból aggályos? De bizony fog és már ki is derül az, hogy üzletszerű tevékenységet végeztél adószám ("engedély") nélkül.
Kicsit lesarkítva, de ez ennyire egyszerű...
Büntetés? Összehasonlítás módszerével meghatározva az eltitkolt bevételeket, feltételezve, hogy mióta csinálja ezt, számlaadási kötelezettségét megszegve, további bevallási kötelezettségét elmulasztva? Inkább ne tudd meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!