Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Miért kell késedelmi pótlékot...

Miért kell késedelmi pótlékot fizetnem a NAV felé?

Figyelt kérdés
Korábban volt tb tartozásom, amit mindig a megadott határidőn belül az előírt részletekkel végül maradéktalanul törlesztettem. Most, hogy rendeződött a munkaviszonyom, havonta fizetve van a tb. Most mégis a semmiből küldtek egy levelet, hogy 60 ezret kell fizessek. Az ügyfélkapumba belépve az online felületen viszont már 72 ezres tartozást látok. Nem értem, mi ez, miért kell ezt kifizetnem?

tegnap 22:19
 1/5 anonim ***** válasza:
A tartozás mellett az aktuálisat is fizetted? Be vagy jelentve?
tegnap 22:34
 2/5 A kérdező kommentje:
Bejelentve nem vagyok, de fizettem rendszeresen. Be fogok majd menni a bankba kikérni róla a kivonatot, meg a navhoz is. Nem értem, mindent a megadott számlára küldtem. :/
tegnap 23:39
 3/5 anonim ***** válasza:

60 ezer forintos késedelmi pótlék?

Az adótartozásokra minden év november 15-e körül írják elő egy öszegben a késedelmi pótlékot, amit az előző évben halmoztál fel.

"Korábban volt tb tartozásom,"

Ez lehet a magyarázat rá. Gondolom volt lejárt esedékességű egészségügyi szolgáltatási járulék (nem TB) tartozásod, amire utána részletfizetést kaptál. Amíg nem kaptál részletfizetéset, addig a hátralékod "kamatozott". Azt írták most elő novemberben. Biztos, hogy oda van írva : 2023. évi késedelmi pótlék. Mindig a következő évben írják elő az előző évi késedelmi pótlékot.

Állítólag tervezik, hogy jövő évtől havonta íródik elő a késedelmi pótlék, nem pedig évente egyszer. Pont azért, hogy ne legyenek ilyen és hasonló kérdések a jövőben.

Szoktak pótlékszámítást is küldeni (késedelmi pótlék kimutatása). Azon le van vezetve, hogy melyik adónemmel kapcsolatban, mekkora összegre, hány napra (késedelembe esés napjai), és hány %-os késedelmi pótlékot számoltak fel.

Nem kaptál még ilyen pótlékszámítás kimutatást soha a NAV-tól?

ma 04:55
 4/5 anonim ***** válasza:

... egyébként a pótlék már elég régóta a jegybanki alapkamat 5 %-kal növelt mértéke.

A jegybanki alapkamat jelenleg 6,5 %, tehát 11,5 % a pótlék mértéke.

2023. 10. hóban például 12,25 % volt a jegybanki alapkamat, tehát 17,25 % volt a pótlék mértéke.

Simán össze tud jönni 60 ezres pótlékösszeg.

ma 05:00
 5/5 anonim ***** válasza:

"Az ügyfélkapumba belépve az online felületen viszont már 72 ezres tartozást látok."

Az eltérés pedig a még korábbi pótlékból származhat. Már ha ezt a 72 ezer forintot mind pótlékon látod (138. adónem).

Tehát volt már "nyitóként" 12 ezer pótlékod (2023. november vagy előtte évek novemberében esedékes dátummal), és erre íródott elő 2024. novemberében a többi pótlék 60 ezer forint összegben.

ma 05:04

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!