Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha egy dolgozónak több igazola...

Ha egy dolgozónak több igazolatlan napja van, azt milyen esetben/mekkorra összegben vonhatják le tőle pénzileg? Megtehetik vagy csak ijesztegetnek vele?

Figyelt kérdés

Igazából rólam van szó. Szerettem volna elkerülni a felmondással járó 30 napos kötelezettséget, mert számomra nagyon mérgező a munkahely és már azt se bánom, ha kirúgnak. Lehető leghamarabb akartam elmenekülni a cégtől, ezt pedig a kirúgásban láttam, mint lehetőség. Van pénz több hónapra, ezzel nincs gond.

Viszont hiába vártam azt, hogy kirúgjanak, nem tették meg. A héten bementem felmondani és hiába hivatkoztam magánéletbeli dolgokra (más városba való költözés,ami valóban lesz), nem hajlandóak elengedni a felmondási időt.

A felmondás előtti időszakban vannak az igazolatlan napok (több mint 3 nap), erre meg azt mondják, hogy azt velem ki fogják fizettetni, mondván miattam kevesebb a teljesítmény, én mint munkaerő kiestem ezekre a napokra és ezért szerintük kár érte őket.

Operátor vagyok, állandóan egy helyre tesznek be dolgozni, tehát nem egy olyan személy, aki nehezen helyettesíthető. Sőt, én vagyok az egyik, aki könnyedén helyettesíthető.

A pénzbeli dolgot nem a műszakvezető, hanem a felette álló személy mondta.

Nettó fizetéssel számoljak azokra a napokra vagy úgy számoljam, mintha én lennék a munkáltató és nekem kellene fizetni ezekre a napokra?

Köszi előre is a hozzászólásokat. :)

szept. 4. 13:19
 1/9 anonim ***** válasza:
55%

"A felmondás előtti időszakban vannak az igazolatlan napok (több mint 3 nap), erre meg azt mondják, hogy azt velem ki fogják fizettetni, mondván miattam kevesebb a teljesítmény, én mint munkaerő kiestem ezekre a napokra és ezért szerintük kár érte őket."

Ilyen a világon nincs!

Semmi ilyen lehetősége nincs a munkáltatónak.

Az igazolatlan távollét, vagy igazolt, de nem fizetett távollétnek benne van a nevében, hogy azokra a napokra nem kapsz fizetést.

Ha a munkáltatót kár éri - bármi miatt - akkor azt neki tudnia kell bizonyítani. Ha bizonyítható kára keletkezett, akkor sem vonhatja le azt önkényesen a munkabérből, ugyanis bérből levonni/letiltani csak a jogszabályban meghatározott esetekben lehet. Kárt például csak úgy önkényesen nem.

Akkor van rá lehetősége, ha elismered a károkozást, megállapodtok egy kárértékben, amit te is elfogadsz, és írásba hozzájárulsz, hogy a járandóságodból levonhajta azt. Ha nem járulsz hozzá, vagy el sem ismered a károkozást, akkor kizárólag bírósági peres úton követelheti rajtad. Már ha megnyeri a pert...

szept. 4. 17:39
 2/9 A kérdező kommentje:

1: köszi a választ. :)

Akkor talán nem kell annyira tartanom a dologtól. Igaz, így is nagy eséllyel tb-t levonják,vagy én külön mehetek be emiatt a megfelelő helyre.

Az illető meg többszázezres összegről beszélt, hogy alapbéren felül még a többi.

Nagy cégről van szó(mint a Suzuki vagy a Conti).

szept. 5. 02:50
 3/9 anonim ***** válasza:

"Nagy cégről van szó(mint a Suzuki vagy a Conti)."

Akkor nagy szégyen, hogy még az MT alapvető szabályait sem ismerik.

" Igaz, így is nagy eséllyel tb-t levonják"

Miből vonnának "TB"-t? Hiszen nincs bérfizetés igazolatlan napra, így nincs is miből levonni.

Az tény és való, hogy fizetetlen időszakra (igazolatlan távollét, fizetés nélküli szabadság, amit nem az MT-ben felsorolt esetekben kérsz a munkáltatótól) fizetni kell neked saját zsebből egészségügyi szolgáltatási járulékot. De ehhez a munkáltatódnak semmi köze. Ez úgymond "magánügy", majd előírja a NEAK, nyilvántartásba veszi a NAV és küld róla írásban értesítést.

szept. 5. 05:13
 4/9 A kérdező kommentje:
2: az megfelelő lehet, ha én bemegyek személyesen? Mert ahova a levél érkezik nagy eséllyel, én ott nem tudom átvenni.
szept. 5. 05:17
 5/9 anonim ***** válasza:
Milyen levelet vársz? Nem említettél eddig semmiféle levelet...
szept. 6. 04:49
 6/9 A kérdező kommentje:
5: nav-tól a fizetési felszólítást, miszerint fizessem ki az elmaradt napokat(igazolatlan napok).
szept. 6. 13:02
 7/9 anonim ***** válasza:

Ha van ügyfélkapud, akkor azon keresztül a NAV rendszeréből le tudod kérni az adószámládat. Ott a 408. adónemen fog előíródni a kötelezettség, ha egyáltalán észreveszik, hogy volt pár nap fizetés nélküli szabadságod a munkaviszonyod alatt.

Ha van ügyfélkapud, akkor elsősorban oda fogja kiküldeni a NAV az adószámla egyenleg értesítőt, ami még nem fizetési felszólítás. Sőt előtte köteles még arról is értesíteni, hogy fizetés nélküli szabadság miatt előíródik kötelezettséged.

Ha személyesen bemész, ha nem, a folyamat a fenti lesz. Tehát a bejelentett lakcímedre fogják küldeni, ha nincs ügyfélkapud. Ügyfélszolgálaton nem igen kapod meg ezeket az értesítéseket kinyomtatva, mivel több lépcsős a kötelezettség előírása, random nem igen tudják ezt így neked megoldani.

Maximum arról tudnak tájékoztatni, hogy van már fizetnivalód, vagy nincs.

szept. 7. 05:01
 8/9 anonim ***** válasza:

NAV rendszerébe itt tudsz belépni ügyfélkapuddal (már ha van):

[link]

szept. 7. 05:02
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. :) Nincs ügyfélkapu.
szept. 8. 09:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!