Ha 2023. áprilistól pont egy év TB tartozásom van, de azóta biztosítva vagyok kapok ingyenes ellátást vagy csak akkor ha azt az 1 évet is befizettem?
Mivel 6 havi járuléknak megfelelő összeget felhalmoztál, ezért érvénytelenítve lett már a TAJ-számod. Erről írásban előzetesen értesít a NAV, mielőtt a baj megtörténne.
Ha már érvénytelen a TAJ-számod (piros TAJ), csak akkor lesz ingyenes az orvosi ellátásod, ha a felhalmozott hátralékot maradéktalanul megfizeted. Az utolsó fillérig. A következő naptól jogszabály szerint érvényessé válik a TAJ-számod (zöld TAJ), gyakorlatilag viszont csak akkor, ha a NEAK átfuttatja az egészségügyi rendszeren (orvosok számítógépe) a "tiltás" feloldását.
Gondolom, hogy 408. adónemen van tartozásod? Ha igen, akkor az van, amit fentebb írtam.
Ha 124. adónemen van tartozásod, akkor az ott felhalmozott tartozás miatt nem érvénytelenítik a TAJ-számokat.
De mivel 1 évet írtál, ezért szinte 100 %, hogy neked a 408. adónemen van tartozásod, mert 2020. július 01-jétől könyvelik ezen az adónemen a járulékokat. Az pedig már TAJ-szám érvénytelenítéssel jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!