Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egyéni vállalkozóként foglalko...

Egyéni vállalkozóként foglalkoztathatok én alattam valakit, kb havi 1 alkalommal, aki nem vállakozó?

Figyelt kérdés

Mondjuk megbízási szerződéssel vagy hasonló működhet, ha én vagyok a megbízó, és én mondjuk egyéni vállalkozó vagyok, de akit alkalmaznék, ő nem az.

Majd kérdezni akarok könyvelőt, de azt előbb keresnem kell. Érdeklődök a lehetőségekről első körben.

aug. 9. 16:15
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
10, mondjuk, ezt nem értem, miért gondolják, hogy nem lehet. Számtalan óraadó tanár dolgozik megbízási szerződéssel, kifizető levonja neki a járulékokat meg az szja-t.
nov. 12. 20:39
 12/13 anonim ***** válasza:

Adózás rendjéről szóló törvény ->

Adóköteles tevékenységet – a 32. §-ban és az Áfa tv.-ben foglalt kivétellel – csak az állami adó- és vámhatósághoz bejelentkezett, adószámmal rendelkező adózó folytathat. Az adózó adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével egyidejűleg nyilatkozik az Áfa tv.-ben meghatározott adózási módokra vonatkozó választásáról, kizárólag adómentes tevékenység végzéséről, az adómegállapítás különös módjának alkalmazásáról.

A vállalkozási tevékenységet nem folytató természetes személy, ha nem végez általános forgalmiadó-köteles tevékenységet és nem rendelkezik adóazonosító számmal, jövedelemadó-köteles bevételének megszerzése, illetve költségvetési támogatás igénylése előtt adóazonosító jelének megállapítása végett az állami adó- és vámhatóságnál az e célra szolgáló nyomtatványon írásban bejelenti

Azt, hogy milyen tevékenység végezhető egyéni vállalkozás/adószám kiváltása nélkül az ÁFA törvény 165. §-a határozza meg, mely hivatkozik a 85. és 86. § egyes pontjaira.

Ebben szerepel például az ingatlan bérbeadás is. Innen tudni, hogy arra miért nem kötelező egy magánszemélynek az adószám kiváltása. Oktatási tevékenység (óraadó) is itt szerepel.

Tehát nem mindegy, hogy milyen feladattal bízzuk meg azt a bizonyos „dolgozót”.

Minden másra megoldásként találták ki az egyszerűsített foglalkoztatást...

nov. 13. 04:25
 13/13 A kérdező kommentje:

11,12 - pontosan!

A szélsőséges eseteket, kivételektől eltekintve lehet alkalmazni megbízásával magánszemélyt. Nem tudom én sem miért gondolta az illető, hogy nem, gondolom ott màs körülmények is közrejátszottak.

Minden esetre nyilván a könyvelőnek hiszem el, akinek kifizettem a konzultációs díjat és ebben dolgozik, követi a jogszabály változásokat is, mint egy gyikes anonim, vélhetően laikus kommentnek.

nov. 13. 10:50
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!