Kriptonal csak profit után kell adozni?
Logikus lenne szerintem de vki azt mondta az egész összeg után kell, de hát akkor nem is érné meg csinálni szerintem.
Másik kérdésem lenne hogy meddig lehet forgatni stabilcoinban és újra újra venni kriptot pl évekig adózás nélkül, évente kell adozni vagy ha nem rakom fiat pénzbe akkor lehet évekig elhuzni és mondjuk 5 év múlva egyben adozni mikor kiszeretnem venni? Addig pedig adó szempontjából semmit se csinálni?
"Kriptonal csak profit után kell adózni?"
A kriptó adózása más, mint a részvényeké.
Egyszerüsítve:
1. Amikor fiat (nem kriptó) pénzért kriptót veszel, az kiadás.
2. Amikor fiat pénzért kriptót adsz el, az bevétel.
3. Kriptóért kriptót venni, az nem adózási esemény.
4. Éven belül a bevétel-kiadás=nyereség. Ezt minden évben be kel írnod az adóbevallásba, akkor is ha negatív. Ha pozitív, akkor 15% SZJA.
5. Az előző 2 évre adókiegyenlítést alkalmazhatsz. Következésképpen: ha régebben vetted a kriptót, mint az előző két év és csak a kriptó univerzumon belül üzleteltél, akkor a vételárat, mint veszteséget már nem tudod érvényesíteni. A teljes fiat pénzbeli bevétel adóköteles nyereség lesz.
(Ezen kívül vannak még kis összegű eladások, amik bizonyos feltételek mellett nem adókötelesek.)
"4. Éven belül ..."
Úgy értem, hogy egy adóévre összegezve ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!