Ha a fizetségem valamiért akár munkáért akár áru eladásért étel, akkor kell adóznom?
A gyakorlat azonban tényleg nagyon érdekel mert én sejtettem hogy ez így van.
Például egy ismerősöm lekaszállt egy másik ismerősebbnek a kertjét. Délben behívta magához ebédelni. Akkor az ebéd árát is be kellett volna fizetnie adóba? És mi az a határ amikor az még ajándék hogy amikor nem vagy ajándék után is adó kötelesség történik?
Felmerült még az is hogy adomány.
Akkor megoldható hivatalosan így hogy a adomanyként tüntetjük fel és a fent említett papírcetlit (bizonylatot illetve nem tudom hogy adománynál is bonylatról van e szó) itt is használjuk?
További kérdésem hogy az ingyen konyháknál hogy van megoldva jogilag mert akkor ott is bevétele keletkezik annak aki eszik
"És mi az a határ amikor az még ajándék hogy amikor nem vagy ajándék után is adó kötelesség történik?"
Itt csak az Egészségügyben jelen levő hálapénz esetére meghozott jogi szabályozást tudom példának hozni.
Amelynek lényege, hogy az egészségügyi dolgozó készpénzt nem fogadhat el, de "egyszeri" (munkánként? műtétenként?), (2021 szerinti minimálbérhez viszonyított) 8 ezer forintot meg nem haladó ajándékot vagy élelmiszercsomagot elfogadhat.
És ez adóköteles vagy adómentes?
És az minek számít ha csak a felét kaszálom le ft a kertnek ami 8000 ft-ért reális ennyi ételért és másnak a másik felét és akkor 16000 ft di éttelem lesz adómentesen vagy nem?
Ingyen konyha, adomány, egyebeket ne tegyünk azonos polcra.
Azoknak, akik ingyen konyhát üzemeltetnek, meg van erre az engedélyük. Nyilván nem kell adózni azoknak, akik azt igénybe veszik. Ez egy teljesen más történet.
Példa:
Ha valakit elkap az adóhivatal azért, mert feketén vágja a falu népének haját, akkor az adózás alól elvont bevételt/jövedelmet a hasonló munkakörben, de hivatalos formában dolgozó fodrász átlagárának figyelembe vételével határozza meg. Az erre vonatkozó "megállapításában" meg kell jelölnie a NAV-nak, hogy milyen módszert alkalmazott hozzá.
Egy NAV esetében nyilván vagy törvény, vagy kormányrendelet szabályozza, hogy a szokásos piaci árat miként kell meghatároznia.
Gazdasági társaságok esetén valószínűleg belső szabályzatokban kell azt egyedileg meghatározni, vagy maga a számviteli törvény írja elő a meghatározás módszereit. Pontosan nem tudom, de nem hasraütésszerűen történnek ezek a dolgok, az biztos.
Ebből kifolyólag minden eset egyedi.
"Ha a fizetségem valamiért akár munkáért akár áru eladásért étel, akkor kell adóznom?"
Én erre azt mondom, ha nincs írásos nyoma a dolognak, akkor hagyd a fenébe...
Nem itt arról van szó hogy rá akarok állni erre. Az alap ötlet ahhoz hogy valami olyan ember akinek valamilyen élelmiszerre van bőven és örülne ne hogyha ezzel fizethetne. És jobb áron adja a munkáért cserébe mintha én vennénk meg valahol tehát én is jól járok.
De ha ez nagy üzemben iparszerűen üzem akkor szerintem célszerű en legálisan csinálni mert minél nagyobb üzemben csinálom annál több az esélye hogy egyszer csak ellenőriz a nav...
Nem értem azt a részét, hogy "rá akarok állni erre".
Általános dolog, hogy az adózást (SZJA-ra gondolok most itt, nem más adóra) az határozza meg, hogy milyen jogcímen jutsz valamilyben bevételhez, jövedelemhez.
Tehát munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban, vállalkozás keretén belül, egyszerűsített foglalkoztatásban, ellátásra vagy jogosult, és azt folyósítja valamilyen szerv, kártérítésként kaptad, ösztöndíj, nyugellátás, stb.
Példákat írtam.
Tehát mégis milyen módon jutsz így akár ingósághoz, akár élelmiszerhez, ruházathoz stb.?
"munkáért vagy áru eladásért kapom"
Munkáért -> szokásos piaci értéket kell meghatározni vele kapcsolatban.
Eladásért -> évi 600 ezer forint bevételig mentes az SZJA alól az ingóság értékesítése, ha magánszemélyként végzed azt.
A fentiekből is láthatod, hogy a bevétel/jövedelem/vagy helyette kapott akármi adójogi helyzete sok mindentől függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!