A kajajegyet, üdülési csekket hogyan lehet elszámolni?
Jelenleg édesapám vállalkozásában vagyok bejelentve minimálbérre. Igaz készhez picivel többet kapok. Most a férjemnek az mondta egy ismerős,hogy miért nem kérek aputól kajajegyet, meg ü.csekket, hiszen ő azt el tudja számolni,nekem meg több lenne bruttó bérem. Ez most azért fontos,mert egy év múlva szeretnék elmenni szülni, viszont azt sem szeretném aputól elvárni,hogy sokat fizessen be miattam. Van esetleg megoldás, amivel mindketten jobban járhatunk?
köszi
A bruttód ettől nem lesz több, csak a juttatásod. A hivatalos úthoz képest mindketten jobban jártok, a nem hivataloshoz ("többet kapok") képest viszont nem.
Mindkettő úgy működik, hogy apud (a vállalkozása) megveszi ezeket. Amit ő fizet erre: az az érték, ami rá van írva (névleges érték, te ilyen értékben tudod felhasználni), néhány % kezelési költség (3-10%, attól függ melyik cég), ezeknek az ÁFA-ja (amit vissza is igényelhet), valamint a névleges érték után fizetendő jogszabályi SZJA (jelenleg az üdülési csekk, a sulikezdési támogatás és a melegétkeztetési kajajegy után 25% SZJA-t kell fizetni, a hidegétkeztetési után 98%-ot). Ezenfelül legfeljebb szállítási költség van, tehát járulékot nem kell fizetnie! Így mondjuk az idén maximálisan adható 73500Ft értékű üdülési csekk apukádnak 95550Ft-ba kerül, míg ugyanennyi készpénz feketén csak a 73500Ft, rendesen adózva pedig kb 140000Ft-ba kerülne. havi 10000Ft-nyi melegétkezési utalvány kb 13000Ft-jába kerül. A fekete kifizetésnek természetesen csak a becsület miatt lehet "ellenfele". A pénzbeli juttatásnak meg a célzott felhasználás miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!