Mit lehet költségként elszámolni/levonni a bevételből?
A telefonszámla SZÁMVITELILEG költségként leírható, de az ÁFA törvény szerint a rá eső ÁFA 30 %-a nem vonható le, de nem költségként, hanem az ÁFA bevallásnál a bevételeid ÁFA-jával szemben.
Van egy bevételed, annak van ÁFA vonzata, ez lesz az államnak befizetendő ÁFA, ebből levonhatod a beszerzéseid utáni (kiadásaid utáni) felszámított ÁFA-t. Ez a visszaigényelhető ÁFA. A kettő különbözete adja meg, hogy ténylegesen visszaigényelhető pozicíóba kerülsz, vagy fizetendő pozicíóba, de csak az ÁFA szempontjából. Nos a kiadásaid után felszámított ÁFA-k közül az ÁFA törvény nem mindent enged elszámolni a bevételeid ÁFA-jával szemben. Ilyen például a telefonköltség ÁFA-jának 30 %-a, de például a benzin ÁFA-ját egyáltalán nem engedi "visszaigényelni", vagy étel, ital ÁFA-ját. Ezek benne vannak az ÁFA törvényben felsorolva. Attól még a benzin, a telefon költségként elszámolható a bevételeddel szemben teljes összegben, csak az ÁFA-jával kell másképp bánni az ÁFA bevallásban.
A számviteli költségelszámolást kevered az ÁFA bevallás elszámolásával.
Remélem érthető voltam.
Nagyon kavarod a dolgokat. A két dolgot vedd teljesen külön. Az áfa-nak nincs köze a költségelszámoláshoz.
Amikor kiállítod a számlát, akkor ráírod a nettó értéket (az a bevételed) rászámítod az áfa-t, a kettő együtt adja a bruttó értéket. Az áfa-t neked be kell fizetned az állam felé így az-bár a vevő kifizeti neked-nem bevétel hanem kötelezettség.
A beszerzéseid után pedig kifizeted a bruttó értéket az eladónak, de csak a számla nettó értéke lesz költség, mivel az áfa-t levonhatod a bevétel után felszámított áfa-ból.
Tehát az értékesítéseid után áfa-t számolsz fel, beszerzéseid után áfa-t vonsz le. A kettő különbözete adja a elszámolandó áfa-t. Ha pozitív, akkor be kell fizetni az államnak, ha negatív, akkor visszaigényelheted bizonyos feltételek mellett. Nem költség, nem bevétel, nem kell levonni sehonnan. Ez számvitelileg kötelezettség vagy követelés.
Bevétel-költség=eredmény (leegyszerűsítve)
Bevétel:az áfa nélküli érték, amit kapsz a vevőtől. Költség: ami a vállalkozásod érdekében felmerül (pl: munkások bére, vagy a telefonszámla áfa-jának 30%-a, mivel azt nem vonhatod le, de költségként elszámolhatod)
Egy kis számvitel:
4. számlaosztályba könyveljük a kötelezettségeket (amikkel tartozunk valakiknek)
Ez a számlaosztály a Követel oldalon növekszik, a Tartozik oldalon pedig csökken!
5. számlaosztály a költségnemek (itt számoljuk el a költségeket, adott esetben nettó értéken, adott esetben "bruttó" értéken, attól függ, hogy levonható, vagy nem levonható az ÁFA-ja)
3. számlaosztályba a követeléseket könyveljük (amivel nekünk tartoznak)
9. számlaosztályba az árbevételek kerülnek
Vettem téglát, 100 Ft + 25 Ft ÁFA-ért, hogy házat építsek. Összesen: 125 Ft-ba került. Elszámolható költségként, mivel a tevékenységemmel szorosan összefügg, és a rá eső ÁFA is levonható az ÁFA törvény szerint.
Lekönyvelem: T 511 Alapanyagok 100 Ft (nő)
ÁFA-ja T 4662 Előzetesen levonható ÁFA 25 Ft (csökken az ÁFA kötelezettségem, és ezen a számlán gyűlnek a levonható ÁFA-k)
A bolt felé lévő kötelezettségem: K 454 Szállítók 125 Ft (nő)
Vettem üzemanyagok, méghozzá benzint 150 + 38 Ft ÁFA-ért. Az üzemanyagot leírhatom költségként (lekönyvelhetem), de ennek az ÁFA-ja az ÁFA törvény szerint nem vonható le.
T 5113 üzemanyag 188 Ft
K 454 Szállítók 188 Ft
Mint láthatod, itt nem használtam 4662. számlát, mivel az ÁFA-ja nem vonható le. De a teljes összeg bekerült a könyvelésbe, elszámolódott költségként.
Kész lett a ház, leszámláztam 1.000 Ft + 250 Ft ÁFA-ért.
Lekönyvelem:
T 311 Követelések 1.250 Ft (megrendelővel szembeni követelésem nő)
K 91 Árbevételek 1.000 Ft
K 4672 Tárgyévi fizetendő ÁFA 250 Ft (ezen a számlán gyűlnek a fizetendő ÁFA-k)
Hó végi/negyedévi ÁFA-bevallás:
A 4662. és a 4672. számla különbözete adja a fizetendő, vagy visszaigényelhető ÁFA összegét. Ebben az esetben fizetendő lesz, méghozzá 225 Ft.
Most már érthető?
Igen így már megvilágosodtam:))))
A legelején gondolkodtam csak el,mert nekem egyből a T2 K454 jutott eszembe,de itt a termeléshez kellett a tégla...Aztán már a levezetés is beugrott.A folytatás pedig majd az lesz h év végén 0-ra kell hozni az 5-öst és majd sok-sok pakolgatás,könyvelés,átvezetés után mérleg szerinti eredményünk is lesz:)))
Hálásan köszönöm a segítségedet,remélem nem idegesítettelek nagyon:)
Mentek a zöld kezecskék és további szép napot Neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!