A megbízási szerződés bekerül a TB kiskönyvbe?
Alkalmi munka nem egyenlő a megbízási szerződés keretén belül végzett munkával. Teljesen más az adózása, járulékozása, egyéb megítélése.
Alkalmi munka (egyszerűsített foglalkoztatás (EFO), napi bejelentéses munka) nem kerül bele a szóban forgó kiskönyvbe, mivel nem keletkeztet biztosítottságot. A megbízási szerződés alapján létrejövő megbízási jogviszony akkor keletkeztet biztosítottságot, ha a megbízási díj összege meghaladja a minimálbér 30 %-át. Ilyenkor járulék is terheli, nem csak SZJA, szolgálati időnek is számít, valamint egyéb ellátások alapját is képezi. Egyébként nem. Tehát ha a fenti feltétel teljesül, akkor az az időszak belekerül a "TB-kiskönyvbe", más esetben viszont nem kerül bele.
A "TB"-kiskönyvnek az alapvető funkciója az, hogy ha valamikor keresőképtelen leszel, és táppénz igényed van, akkor abból tudja megállapítani a munkáltató a táppénzre jogosultságodat. Ez a kiskönyv ezt az egyetlen funkciót szolgálja. Arra találták ki.
Tudom értelmezni a leírtakat. Olyan nincs benne, hogy alkalmanként megbízási szerződéssel dolgozott.
1. információ: "alkalmi munkákat végeztem". Alkalmi munka = EFO.
2. információ: "A megbízási szerződés bekerül a TB kiskönyvbe?" Ez nem EFO.
Azért írtam le mindkét jogviszonnyal kapcsolatban a dolgokat.
Majd ha úgy teszi fel a kérdést, hogy ha alkalmanként megbízási szerződéssel dolgoztam, akkor mi a helyzet, akkor majd én is csak arra fogok fókuszálni. Feltételezésekre nem alapítok semmit -> Vajon mire gondolhatott a "költő"... :)
De azért köszi, hogy belelátsz a kérdező fejébe. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!