Egy napot dolgoztam a McDonald'sban, a berpapiromon 10000ft van irva hogy ki lett fizetve a munkáltató terhe 6900ft. Szóval levonták a 6900at az ÉN fizetésembol és 2000ret semmire,(készpénzben kaptam 970ftot. És a papiron nem ez van. Ez legális?
Nem hiszem, hogy az történt amit leírtál, ezért nem tudok értelmes választ adni a kérdésedre.
üdv: egy cégvezető
Ez egy érdekes dolog, gondolom a 970 az 9700 akart lenni.
Ha egy napi munka, akkor (sajnos) reális lehet, ha adóznak utánad. Miért "csak" egy napot voltál ott? Igaz, én nem mennék egy órára sem, de ha már jelentkeztél és felvettek, akkor miért hagytad ott?
Ilyen bérpapírt még nem láttam.
Bruttó bér 10.000 forint, a munkáltató terhe (ez lenne a szociális hozzájárulási adó, ami 13 %, nem több) 6.900 forint, + valami kiskönyv 2.000,- forint.
Ha munkaviszonyban foglalkoztattak (és nem diákszövetkezeten keresztül), akkor a következő bérszámfejtésnek kellett volna lennie:
Bruttó bér (adóalap): 10.000,-
SZJA előleg (15 %): - 1.500,-
Társadalombiztosítási járulék 18,5 %: - 1.850,-
Nettó (kifizetendő) bér: 6.650,- forint.
Ha SZJA kedvezményed van (25 év alatti), akkor 1.500,- forinttal több a nettó bér, tehát 8.150,- forint.
Minden máshoz nincs közöd, sem a foglalkoztató közterhéhez (szociális hozzájárulási adó), sem valami kiskönyv költségéhez.
Remélem, hogy nem írtál alá olyan papírt, hogy a fizetésed maradéktalanul átvetted és azon a számodra kifizetett összeg helyett más összeg szerepelt...
"A munkavállalói kiskönyv az övé. Ha megvette neki a cég, jogosan kéri az árát, hiszen oda fogja adni a munkavállalónak."
Ha megvette, akkor az a cég költsége, elszámolja a könyvelésében számla alapján a bevételével szemben. Még akkor is, ha egyébként a dolgozónak biztosította/odaadta azt. Ez "normális" helyen így járja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!