Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A munkáltatómnak joga van...

A munkáltatómnak joga van "szétkürtölni" a terhességem hírét?

Figyelt kérdés

Olyan munkakörben dolgozom, amit a várandósságom miatt nem folytathatok, illetve folytathatom, csak máshol kaptam irodát. (Nem újdonság, így is elég rugalmasan jön megy mindenki.)

8 hetesen, az első orvosi vizsgálat után jelentettem be a várandósságom, pont a feltételek miatt, de kértem, hogy amennyire lehet kezeljük ezt diszkréten, ugyanis nyilván ez nekem egy meglehetősen szenzitív információ/adat, nyilván pozitívan állok hozzá, de még korai terhesség, bármi történhet, stb.

Most, egy héttel később már mindenki arról beszél, hogy terhes vagyok, gratulál, de jóóó, mikorra vagyok kiírva, mi lesz ezután, tudom-e már milyen nemű, stb. Teljesen ki vagyok borulva. Nekem ez egy olyan bensőséges dolog, amit legalább néhány hétig szerettem volna még megtartani magamnak és nagyon el vagyok keseredve, hogy bár direkt kértem, mégis kiszivárogtatta valaki az infót (elvileg hárman tudtunk róla). Vezető beosztásban dolgozom, nyilván elég volt, ha egy embernek tovább adták, már futótűzként terjed a hír és a találgatás.

Ez normális lenne? Nincsenek jogaim? Ez nem tartozik a GDPR-ba?

2021. okt. 1. 13:37
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
30%
Nincs joga, de neked sincs jogod megtiltani ha így rendelkezik.
2021. okt. 1. 13:45
 2/26 anonim ***** válasza:
34%
Tragédia.
2021. okt. 1. 13:53
 3/26 anonim ***** válasza:
34%
Nincs erre semmilyen törvény. De végülis nem mindegy? Mit veszítesz azzal, hogy megtudják mások? Előbb utóbb megtudták volna és akkor is kérdezgetnének. Gondolom te vagy az a bunkó típusú kismama akitől semmit nem lehet kérdezni, mert leszeded a másik fejét még azért is, mert meg merik kérdezni hogy vagy... Ne játszd már a jégkirálynőt. Babát vársz, mosolyogj, legyél boldog. Gratulálok!
2021. okt. 1. 14:03
 4/26 anonim ***** válasza:
87%

3as,szerintem még tök jogos a kiakadás, és baromira nem volt joga akárkinek is ezt szétkürtölni. Viszont nincs a gdprban, úgyhogy most sokat ezzel már nem lehet kezdeni.

Mondom a miértjét, velem is így történt, rá 2 hétre megállt a baba a fejlődésben. Mivel én szintén vezető beosztásban vagyok, helyettesem nincs, 4 nap múlva mentem dolgozni, és baromi szar mindenkinek aki jön a milyen nemű, mi lesz a neve stb kérdésekkel, magyarázni hogy sajnos elhalt a terhesség, így is mentálisan megerőltető volt dolgozni, hát még ezt magyarázni a takarítótól kezdve az utolsó munkás beosztottig, ügyfélnek aki épp akkor toppant be...

2021. okt. 1. 14:09
 5/26 anonim ***** válasza:
22%
#4 de nem te tehetsz róla. Ez nem szégyen, nem ciki, hanem ez egy sajnálatos dolog az élettől.
2021. okt. 1. 14:13
 6/26 anonim ***** válasza:
86%
Így rendelkeziiik??? Mi van? Mivel rendelkezik a főnöke??? Természetesen az ő magánéletének a megosztásával nem! Nyilvánvaló, hogy nem volt joguk szétpletykálni, nem kérdés! Ha meg külön fel is szólítottad őket az információ megtartására, akkor meg aztán még duplán nem! Nyugodtan számonkérheted őket!
2021. okt. 1. 14:14
 7/26 anonim ***** válasza:
86%

Amit nem szívesen osztok mással, pláne munkatársakkal, vagy olyannal akivel mondjuk havi egyszer egy meetingen találkozom, ahogy a korai terhességet sem szívesen osztja meg az ember, pont azért, mert utána nem akar magyarázkodni ha valami balul sül el végül.

Oké hogy nem az én hibám, de nem szívesen beszél róla az ember, meg mondjuk nem is túl professzionális két tárgyalás között elbőgni magad mert épp amúgy kivagy emiatt és pont rákérdeznek.. Na szóval érted.

Lehet csak én, vagy mi ketten a kérdezővel vagyunk ilyen zárkózottak, elhiszem ha te szívesen kurtolod világgá, de ha külön kéri hogy legyen szenzitiven kezelve a dolog legalább a korai szakaszban, akkor azt illik tiszteletben tartani.

2021. okt. 1. 14:16
 8/26 anonim ***** válasza:
21%
Te szúrtad el, nem kellett volna még bejelenteni.
2021. okt. 1. 14:17
 9/26 anonim ***** válasza:
90%
Elég b*nkó az ilyen főnökség. Pont azért (is), amit a 4-es ír, sajnos még bármi történhet, a legtöbben nem véletlenül nem szokták a 12. hét előtt még családi körben sem elmondani. Ha véletlenül lenne valami gond (remélem, nem lesz), akkor a kérdezőnek nem lenne könnyebb a kérdések kereszttüzében, hogy "hát nem ő tehet róla". Attól még ugyanúgy fáj, ha folyton felemlegetik a dolgot.
2021. okt. 1. 14:19
 10/26 anonim ***** válasza:
74%

"Utolsó munkás beosztottig"

Ez aranyos. Ja, nem.

Kérdező, szenzitív adat a terhességed ténye, mint hogy nem vagy köteles alapesetben bejelenteni. Azt viszont kétlem, hogy bárkit jogilag felelősségre vonnának azért, hogy megosztotta ezt az információt harmadik féllel. A két embernek elmondhatod, akik tudtak róla, hogy köszönöd szépen a "diszkréciójukat" és kissé csalódott vagy a történtek miatt, mert érthető okokból még nem akartad megosztani a nagyérdeművel.

Egyébként tapasztalat a saját munkahelyemről is, hogy hiába kéred a diszkréciót ilyen esetben, 90% hogy akkor is elmondja valakinek. Legalább egy bizalmasának, aki folytatja a láncot.

Reméljük minden rendben lesz a picivel, jó egészséget!

2021. okt. 1. 14:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!