A munkáltatómnak joga van "szétkürtölni" a terhességem hírét?
Olyan munkakörben dolgozom, amit a várandósságom miatt nem folytathatok, illetve folytathatom, csak máshol kaptam irodát. (Nem újdonság, így is elég rugalmasan jön megy mindenki.)
8 hetesen, az első orvosi vizsgálat után jelentettem be a várandósságom, pont a feltételek miatt, de kértem, hogy amennyire lehet kezeljük ezt diszkréten, ugyanis nyilván ez nekem egy meglehetősen szenzitív információ/adat, nyilván pozitívan állok hozzá, de még korai terhesség, bármi történhet, stb.
Most, egy héttel később már mindenki arról beszél, hogy terhes vagyok, gratulál, de jóóó, mikorra vagyok kiírva, mi lesz ezután, tudom-e már milyen nemű, stb. Teljesen ki vagyok borulva. Nekem ez egy olyan bensőséges dolog, amit legalább néhány hétig szerettem volna még megtartani magamnak és nagyon el vagyok keseredve, hogy bár direkt kértem, mégis kiszivárogtatta valaki az infót (elvileg hárman tudtunk róla). Vezető beosztásban dolgozom, nyilván elég volt, ha egy embernek tovább adták, már futótűzként terjed a hír és a találgatás.
Ez normális lenne? Nincsenek jogaim? Ez nem tartozik a GDPR-ba?
Utolsó vagyok. Engem nem zavar ha lepontoznak. Én is jártam hasonlókeppen. Elmondtam egy barátnőmnek azt is mondtam neki hogy nemsokára bejelentem "hivatalosan". Mondjuk nem emlékszem hányadik héten. Majd tovább adta hogy addig is tudjon valamit pletykalni. Rákerdeztem és tagadta... Hatalmasat csalódtam. 35 hetesen beindult a szülés pont ramírt érdeklődött az utána lévő napokban. Eszem ágában sem volt elmondani neki hogy megszületett a gyermekem. Később még ő kért számon mikor hetekkel a szülés után kitettem a babát hogy már megvolt akkor és hazudtam 🙂 megírtam neki hogy komplikációk voltak és nem akartam nagy dobra verni. KB azóta sem beszéltünk pedig eltelt 9 év.
De hogy munkahelyen egy főnök. Egy vezető. Hogy mer ilyet tenni... Számomra érthetetlen.
Nalunk olyan emberhiany van jelenleg hogy akad olyan hét amikor 72 órát kell dolgozni. És visszautasítani sem lehet őket. Várandósan nyilván ilyet nem tudnék vállalni. Esetleg megoldás hogy elmegyek tappenzre aztán akkor nem tudnak beosztani. Szerencsére normális orvosom van simán kiírna az elején más miatt... Mert amúgy nem szeretném a többieket sem cserben hagyni de ha a munkáltató nem partner akkor nem fogon a cég érdekeit a gyermekem elé helyezni.
Pedig amúgy én szerettem az első gyermekemmel is róla beszélni nem zavar ha kérdeznék az sem ha napi 50x. De olyan kérdezzen akinek én jó szívvel elmondtam a dolgot...
A munkáltató várandós nőt nem foglalkoztathat fertőzésveszélyes környezetben. Ilyen a jogszabályi háttér, ez nem kérem vagy nem kérem kérdése.
És igen, nyilván nekem is az egészségünk az első.
Mivel nagy az átjárás, nem kellett hozzá senki (hr, telepvezető, stb.) engedélye, hogy máshol üljek le dolgozni.
Ha akarták volna, akkor 3-4 hétig még simán el lehetett volna tologatni a hír kiszivárogtatását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!