Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi van, ha csak a kötelező...

Mi van, ha csak a kötelező minimum járulékot fizetem?

Figyelt kérdés
Átalányadós egyéni vállalkozóként az tiszta, hogy az SZJA a teljes jövedelem után fizetendő. A TB/SZOCHO járulék esetében viszont a könyvelőm csak a minimum járulékot számolta fizetendőnek. Mi van akkor, ha tényleg csak annyit fizetek be? Az tiszta, hogy a nyugdíjat akkor csak a GBM-ből számítják, de van más hátrány?
2023. szept. 11. 12:00
 1/10 anonim ***** válasza:
SZJA-t sem a teljes jövedelem alapján fizetsz. A könyvelőd meg valszeg azért számolta a minimumjárulék alapján a fizetendőket, mert nem haladta meg a jövedlemed.
2023. szept. 11. 12:53
 2/10 A kérdező kommentje:

"SZJA-t sem a teljes jövedelem alapján fizetsz"

Dehogynem. Bevétel minusz költséghányad után kell számolni az SZJA-t. Plusz van ugye az 1,93 millió adómentes rész, de azt már túlléptem.

2023. szept. 11. 13:20
 3/10 anonim ***** válasza:

Nah, vagyis akkor mégiscsak kilyukadtunk oda, amit én is mondtam, hogy szja-t nem a teljes jövedelem után fizetsz :)

Mivel a jövedelmedből először levonjuk az 1,392 milliót (mivel ennyi az adómentes rész) és csak a fennmaradóra fizeted meg az szja-t.

2023. szept. 11. 13:29
 4/10 A kérdező kommentje:
Nem az SZJA-ról szól a kérdésem, az tiszta. A járulékok érdekelnek. És mint írtam, az adómentes részt már meghaladtam.
2023. szept. 11. 13:50
 5/10 anonim ***** válasza:

Oké, csak írtad, hogy tiszta az szja, aztán mégsem úgy írtad... Az egy dolog, hogy a meghaladtad már a mentes keretet, ennek ellenére nem a teljes jövedelem után fizeted, pláne nem valami nem tudom honnan szedett 1,93 millióval korrigálva.

Amúgy a járulékalapod ha a gbm alapján van, akkor minden ilyen ellátást ez után fogsz kapni, nem csak a nyugdíjat.

2023. szept. 11. 14:01
 6/10 A kérdező kommentje:

Tudom mennyi a mentes alap, csak elgépeltem, így lett az 1,39 millióból 1,93. És ugye utólag már nem tudom javítani a hozzászólást.

Node: azt értem, hogy mindent (nyugdíj, táppénz, álláskeresési, stb) a GBM alapján kapok, ha csak a minimum járulékot fizetem, de ez így szabályos? Mert a könyvelőm csak a minimum járulékot számolta, holott a jövedelmem jócskán meghaladta a GBM-et.

2023. szept. 11. 14:26
 7/10 anonim ***** válasza:
Nos, ehhez látnom kéne a konkrét számaidat, hogy pontos választ tudjak adni erre a kérdésre. Lehet, hogy jól teszi a könyvelőd, hogy a gbm alapján számol, de az is lehet, hogy nem. Kellene minden hónap bevétele és a költséghányadod, hogy erre tudjak válaszolni.
2023. szept. 11. 14:39
 8/10 A kérdező kommentje:
40%-os költséghányad és elég stabil 1,5 - 1,7 millió bevétel havonta.
2023. szept. 11. 14:51
 9/10 anonim ***** válasza:
Akkor viszont gyanús, hogy a könyvelőd valamit nem jól csinál.
2023. szept. 11. 15:20
 10/10 anonim ***** válasza:
A leírtak alapján ez nem tűnik úgy, hogy rendben lenne. Hasonló bevétellel és paraméterekkel én egy olcsóbb használt autó áràt fizetem be a NAV-nak minden hónapban 😁
2023. szept. 11. 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!