Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Meg soha ne volt TAJ kartyam,...

Meg soha ne volt TAJ kartyam, meg is kötelezö egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?

Figyelt kérdés
Egy eve költöztem haza magyarorszagra. Paar hete szereztem be egy adoszamat. Meg nem adtak TAJ kartyat, de ma jött egy level hogy fizessek visszamenöleg egy evre egészségügyi szolgáltatási járulékot. De hogyan he meg nincs TAJ szamom, meg még biztositva se vagyok. Még is kötelezö visszamenöleg fizetnem?

#NAV #egészségügyi szolgáltatási járulék #nincs Taj #fizess a semmiert
2022. júl. 12. 13:16
 1/7 anonim ***** válasza:
Igen, ha van állandó lakcímed
2022. júl. 12. 14:37
 2/7 A kérdező kommentje:
Ez biztos? Szoval akkor kell fizetnem ha nem vagyok biztosított es egészségügyi szolgáltatásra nem vagyok jogosult? Mert logika szerint, akkor kellene fizeni ha van. Es nem akkor ha nincs semmi.
2022. júl. 12. 17:43
 3/7 anonim ***** válasza:
Ha van magyar állandó lakcímed akkor biztosított vagy, és taj számod is van valahol (a levélen nagy eséllyel rajta is van)’
2022. júl. 12. 18:02
 4/7 A kérdező kommentje:
#4 Hat ez az, hogy taj szamom meg nincs! Csak adoszamom van. Igenyeltem kb. 2 hete taj kartyat, de azt mondtak ez meg eltarthat honapokig.
2022. júl. 12. 19:33
 5/7 anonim ***** válasza:

Adószám csak a vállalkozóknak, adószámos magánszemélyként tevékenykedőknek (lakás kiadás, őstermelők, ...) kell, neked valószínűleg adóazonosítójeled van.

A TAJ kártya csak a TAJ szám fizikai megjelenítése, TAJ kártya nélkül lehet TAJ számod (mint ahogy van is sokaknak)

Milyen állampolgárságú vagy? Mióta?

Hol születtél? (melyik országban) és melyik évben?

Volt lakcímed Magyarországon a születésed óta bármikor?

Most mióta van magyar lakcímed?

2022. júl. 13. 10:20
 6/7 A kérdező kommentje:

#5 Ja igen nekem csak adóazonosítójelem van.

Azert nincs TAJ szamom mert en 1990 hagytam el az orszagot, a TAJ-t meg 1995 ben talaltak ki.

Magyar allampolgar vagyok, születesem ota, 1979-ben budapesten születtem. Tiz eves koromig szüleimnel laktam magyarorszagon. Magyar lakcimem egy eve van. Miota haza költöztem.

2022. júl. 15. 19:09
 7/7 anonim ***** válasza:

"Egy eve költöztem haza magyarorszagra."

Mivel van 1 éve magyarországi lakcímed, és valószínűleg tb. törvény szerint nem számítasz biztosítottnak 1 éve, ezért kell visszamenőleg fizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

"Ha van magyar állandó lakcímed akkor biztosított vagy,"

Nem akkor vagy biztosított, hanem akkor, ha a tb. törvény szerinti jogviszonyokkal rendelkezel. Például munkaviszonyban állsz, vagy egyébként a törvény szerint járulék fizetése nélkül is jogosult vagy egészségügyi ellátásra -> pld. GYED-en lévők, nyugdíjasok, kiskorúak stb.

Neked kérdező most képzik meg a TAJ-számodat. Ettől függetlenül Magyarországon élsz, tehát nagy valószínűséggel hazai mentő megy ki érted, ha baleset ér és hazai kórházba fog bevinni kivizsgálásra, ha szükséges. Mindez 1 éve igaz. Tehát azért kell 1 évre visszamenőleg kifizetni az eü. szolgáltatási járulékot. Akinek van biztosítással járó jogviszonya (tehát például munkaviszonyban áll), annak a bruttó béréből vonják az ezt kiváltó járulékot. Aki nem számít biztosítottnak és a kivételek közé sem tartozik (például kiskorúak), azoknak fizetniük kell ezt a közös terhet saját zsebből.

"a TAJ-t meg 1995 ben talaltak ki."

TAJ-szám már sokkal régebb óta van, még a munkáltatók igényelték meg az ahhoz szükséges igazoló nyomtatványt az egészségpénztártól és állították ki a "TAJ-kártyát" minden dolgozójuknak. Aztán ezt a rendszert elkaszálták, központilag állítottak ki mindenkinek TAJ-kártyát. Magát a "fizetős" rendszert találták ki később, addig a munkaviszonyban álló szülő (családtag) által voltak biztosítva a közeli hozzátartozók (feleség, férj, gyerekek), azért nem kellett külön járulékot fizetni. Utána tették fizetőssé azoknak, akik nem dolgoznak, stb.

2022. júl. 20. 08:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!