Meg soha ne volt TAJ kartyam, meg is kötelezö egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?
Adószám csak a vállalkozóknak, adószámos magánszemélyként tevékenykedőknek (lakás kiadás, őstermelők, ...) kell, neked valószínűleg adóazonosítójeled van.
A TAJ kártya csak a TAJ szám fizikai megjelenítése, TAJ kártya nélkül lehet TAJ számod (mint ahogy van is sokaknak)
Milyen állampolgárságú vagy? Mióta?
Hol születtél? (melyik országban) és melyik évben?
Volt lakcímed Magyarországon a születésed óta bármikor?
Most mióta van magyar lakcímed?
#5 Ja igen nekem csak adóazonosítójelem van.
Azert nincs TAJ szamom mert en 1990 hagytam el az orszagot, a TAJ-t meg 1995 ben talaltak ki.
Magyar allampolgar vagyok, születesem ota, 1979-ben budapesten születtem. Tiz eves koromig szüleimnel laktam magyarorszagon. Magyar lakcimem egy eve van. Miota haza költöztem.
"Egy eve költöztem haza magyarorszagra."
Mivel van 1 éve magyarországi lakcímed, és valószínűleg tb. törvény szerint nem számítasz biztosítottnak 1 éve, ezért kell visszamenőleg fizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
"Ha van magyar állandó lakcímed akkor biztosított vagy,"
Nem akkor vagy biztosított, hanem akkor, ha a tb. törvény szerinti jogviszonyokkal rendelkezel. Például munkaviszonyban állsz, vagy egyébként a törvény szerint járulék fizetése nélkül is jogosult vagy egészségügyi ellátásra -> pld. GYED-en lévők, nyugdíjasok, kiskorúak stb.
Neked kérdező most képzik meg a TAJ-számodat. Ettől függetlenül Magyarországon élsz, tehát nagy valószínűséggel hazai mentő megy ki érted, ha baleset ér és hazai kórházba fog bevinni kivizsgálásra, ha szükséges. Mindez 1 éve igaz. Tehát azért kell 1 évre visszamenőleg kifizetni az eü. szolgáltatási járulékot. Akinek van biztosítással járó jogviszonya (tehát például munkaviszonyban áll), annak a bruttó béréből vonják az ezt kiváltó járulékot. Aki nem számít biztosítottnak és a kivételek közé sem tartozik (például kiskorúak), azoknak fizetniük kell ezt a közös terhet saját zsebből.
"a TAJ-t meg 1995 ben talaltak ki."
TAJ-szám már sokkal régebb óta van, még a munkáltatók igényelték meg az ahhoz szükséges igazoló nyomtatványt az egészségpénztártól és állították ki a "TAJ-kártyát" minden dolgozójuknak. Aztán ezt a rendszert elkaszálták, központilag állítottak ki mindenkinek TAJ-kártyát. Magát a "fizetős" rendszert találták ki később, addig a munkaviszonyban álló szülő (családtag) által voltak biztosítva a közeli hozzátartozók (feleség, férj, gyerekek), azért nem kellett külön járulékot fizetni. Utána tették fizetőssé azoknak, akik nem dolgoznak, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!