Hol látom azt hogy a munkaadó érvenyesitette-e a rehabilitaciós hozzájárulási kedvezményt utánnam?
A munkáltató mentesülhet a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól. Akkor... ha
A 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) alapján a 25 főnél több munkavállalót foglalkoztató munkáltatónál a munkavállalók 5 %-ának megváltozott munkaképességű személynek kell lennie (ez a kötelező foglalkoztatási szint.)
Hol latom hogyan tudom megy hogy ezt ervényesítette e a nunkaadó?
Sejtheted, ha elkérte a róla szóló határozatot tőled és lefénymásolta, valamint rávezette a másolatra, hogy a kedvezmény érvényesítése miatt tette mindezt.
A többi dologról nyilván nem fogsz tudni, hiszen valójában nincs közöd hozzá. Az a munkáltató nyilvántartásából derül csak ki, amibe neked betekintési jogod nincs, hiszen ez a kedvezmény őt illeti - általad - nem pedig téged.
"Ezt értem, de megis tudnom kéne erről mert fizetni meg nem akar."
A két dolognak semmi köze egymáshoz. Ha nem fizet, attól még jogosult lehet általad kedvezményre. A két dolog nem zárja ki egymást.
Ha nem fizeti a munkabéred, akkor a kormányhivatalokban találod a munkaügyi hatóságokat. Ott kell panaszt tenni, mivel ők az illetékesek ilyen ügyben.
Szerintem te nem érted.
Ez egy támogatás a munkáltatónak. Nem felveszi a támogatás összegét, hanem nem kell megfizetnie a rehabilitációs hozzájárulást. Tehát nem kap az államtól pénzt, hanem a költségeivel spótol azzal, hogy rehabost foglalkoztat bizonyos létszámban.
Drága Bogár!
Azt a költséget, amit egy munkáltató megspórol valamilyen kedvezmény által, nem feltétlen köteles a munkavállalóira fordítani. Lehet, hogy visszaforgatja a vállalkozásába, hogy fejleszteni tudja azt. Miből gondoltad, hogy a megspórolt összeg jár neked?
A rehabbal kapcsolatos kedvezmények (nem támogatás, tehát kifizetés nincs vele kapcsolatban az állam részéről, hanem a befizetést nem várják el a munkáltatótól) nem téged illetnek, hanem a munkáltatót. Célja, hogy ezzel ösztönözze a munkáltatókat arra, hogy minél több rehabos munkavállalójuk legyen. Az ösztönzi rossz szó erre, inkább azt mondanám, hogy rákényszeríti. Ha nem teljesíti a "fejkvótát", akkor fizet az államnak, mint a katonatiszt. Ha teljesíti, akkor nem fizet.
Helytelen az eszmefuttatásod...
"Semmi köze ennek a munkaügyi központhoz."
Senki nem említette a munkaügyi központot. Én munkaügyi hatóságot írtam arra az esetre, ha jogsértés ér téged. Például nem kapod meg a fizetésed.
Miből vezeted azt le, hogy én ezt így gondolom? Kérdeztél valamit, én válaszoltam. Az, hogy a válasz nem az érdekedet szolgálja, arról sem én, sem más nem tehet. Te sem.
Semmiféle munkáltatói oldalt nem képviselek és dolgozóit sem. Leírtam, hogy mi a pálya. Próbáljál meg nem megsértődni érte. Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!