Mikortól kell a tb-t fizetnem?
Ügyfélkapun megnézed a számlaegyenleged, s ha kell fizetned, akkor az ott látszik. Az is, hogy mennyit.
Minden hónapban 12-én vagy ha az hétvégére esik, akkor a következő munkanapon frissül az adat.
" amit csak sejtve értek és ott van egy kitétel, hogy 45 napig még jogosult vagyok a tb-re."
Te nem megszüntetted a vállakozásod, hanem szünetelteted. A maximum 45 napos passzív időszak arra vonatkozik - az én értelmezésemben és a gyakorlat is ezt mutatja -, hogy ha valakinek megszűnik a biztosítási jogviszonya és a megszűnt biztosítási jogviszonya legalább 45 napig fennállt, akkor utána 45 napig nem kell járulékot fizetnie maga után.
Miért gondolom, hogy neked már a szünetelés napjától fizetned kell? ->
Munkaviszony is biztosítási jogviszonynak számít. Ha nem szűnik meg a munkaviszony, csak mondjuk a dolgozó fizetés nélkül szabadságot kér egy időre ("szünetelteti" a munkavégzést), akkor neki is kellene arra az időre járulékot fizetnie maga után. Viszont ha megszűnik a munkaviszonya, akkor annyi napig, amíg az fennállt, de maximum 45 napig nem kell fizetnie a járulékot (passzív időszak).
Véleményem szerint a szünetelés napjától kell fizetned...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!