Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mikortól kell a tb-t fizetnem?

Mikortól kell a tb-t fizetnem?

Figyelt kérdés
Főállásban KATA-s vagyok viszont most szüneteltetem 2. hónapja. Kaptam a NAV-tól egy tájékoztatót, hogy kezdeti naptól számítva tb járulékot kell fizetnem viszont van egy fél oldalas száraz jogi apró betűs szöveg amit csak sejtve értek és ott van egy kitétel, hogy 45 napig még jogosult vagyok a tb-re. Kérdésem az, hogy most pontosan mikortól kell fizetnem, a szüneteltetés napjától vagy szüneteltetés kezdete + 45 nap?
2023. aug. 28. 14:20
 1/2 anonim ***** válasza:

Ügyfélkapun megnézed a számlaegyenleged, s ha kell fizetned, akkor az ott látszik. Az is, hogy mennyit.

Minden hónapban 12-én vagy ha az hétvégére esik, akkor a következő munkanapon frissül az adat.

2023. aug. 28. 14:22
 2/2 anonim ***** válasza:

" amit csak sejtve értek és ott van egy kitétel, hogy 45 napig még jogosult vagyok a tb-re."

Te nem megszüntetted a vállakozásod, hanem szünetelteted. A maximum 45 napos passzív időszak arra vonatkozik - az én értelmezésemben és a gyakorlat is ezt mutatja -, hogy ha valakinek megszűnik a biztosítási jogviszonya és a megszűnt biztosítási jogviszonya legalább 45 napig fennállt, akkor utána 45 napig nem kell járulékot fizetnie maga után.

Miért gondolom, hogy neked már a szünetelés napjától fizetned kell? ->

Munkaviszony is biztosítási jogviszonynak számít. Ha nem szűnik meg a munkaviszony, csak mondjuk a dolgozó fizetés nélkül szabadságot kér egy időre ("szünetelteti" a munkavégzést), akkor neki is kellene arra az időre járulékot fizetnie maga után. Viszont ha megszűnik a munkaviszonya, akkor annyi napig, amíg az fennállt, de maximum 45 napig nem kell fizetnie a járulékot (passzív időszak).

Véleményem szerint a szünetelés napjától kell fizetned...

2023. aug. 28. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!